download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Електронното здравеопазване е реална и постижима за България цел

26.06.2007 17:17 (преди 16 години и 9 месеца) | ogi | показана 2586 пъти Статистики
Фондация “Електронно здравеопазване – България”, под егидата на Министерството на здравеопазването, Министерството на държавната администрация и административната реформа и ДАИТС организира международна конференция по въпросите на електронното здравеопазване

На 26 юни 2007 г., се проведе Четвъртата мeждународна конференция “Налагане на стандарти в сферата на електронното здравеопазване. Интеграция на информационни системи, интероперабилити, защита на личните данни в сферата на електронното здравеопазване.”

В конференцията взеха участие отговорни представители и експерти по програмите за е-здравеопазване в Европейския съюз, Израел и Турция, сред които д-р Питър Брош от Федералното министерство на здравеопазването, семейството и младостта на Австрия, Рейнхолд Майнц от Федералното министерство на здравеопазването на Германия, Виктор Мора от Министерството на общественото здравеопазване на Румъния, Ахмет Окзам от Министерството на здравеопазването на Турция, Зои Колитси от Министерството на здравеопазването и социалната солидарност на Гърция, както и специалисти от водещи международни компании, ангажирани с eHealth проекти в страните от ЕС. Събитието беше открито от проф. Радослав Гайдарски, Министър на здравеопазването и г-н Пламен Вачков, Председател на ДАИТС. Проф. Гайдарски акцентира върху електронното здравеопазване като източник на по-ниски разходи, по-добро отношение към пациента и гарантирана прозрачност.

“Хората се нуждаят от качествено здравно обслужване, което зависи до голяма степен от наличната здравно-медицинска и осигурителна информация на всеки гражданин, както и от достъпа до нея на изпълнителите на медицински услуги”, заяви по време на форума д-р Иван Костов, съветник на Министъра на здравеопазването и председател на Фондация „Електронно здравеопазване - България” „В края на декември 2006 беше приета Националната стратегия по здравеопазване, като следващите ни стъпки включват създаването на план за действие за шест години напред”, добави д-р Костов. Той предвиди, че между 3 и 5% от годишния бюджет за здравеопазване ще бъдат отпуснати за програмите по е-здравеопазване.

Налице са много предизвикателства пред Електронното здравеопазване, като законодателното му уреждане и защитата на лична информация, както и изработването на общи стандарти и интероперабилити на здравните услуги и системи. Въпреки предизвикателствата, с общите усилия на Фондацията и всички партньори от администрацията, здравните заведения, лекарите, съсловните организации, пациентите и фирмите, въвеждането на е-здравеопазване се превръща в реално постижима цел, заключи д-р Костов.

Фондация " Електронно Здравеопазване - България" е неправителствена организация с нестопанска цел. Създадена е, да подпомага развитието на електронното здравеопазване /e - health/ на национално ниво като част от електронното правителство на Република България. Необходимостта от ускоряването на здравната реформа в България наложи развитието на електронното здравеопазване като основен стълб в здравната система. В този процес Фондацията си сътрудничи с всички участници и заинтересувани страни в здравния процес - МЗ, МТСП, НЗОК, частни здравно-застрахователни фондове, болници, GP-та, аптеки, лаборатории, лекари специалисти и пациенти

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 27.06.07, 12:26, boy4o:
    Ами да! Като проследим цирка с информационната система на НЗОК няма как да не се просмучем от оптимизъм за Е-здравеопазването.
    Истината е, че едно наистина действащо Е-здравеопазване е несъвместимо с величавите кражби и злоупотреби, присъщи на сегашната нашенска система. Следователно, интересите препятстващи въвеждането му ще позволят това да стане някога на куково лято.
    А междувременно разнообразни фондации и прочие НПО ще си спрятат семинарчета, конференции и пр. безполезна деятелност (която, впрочем има за цел единствено "усвояване на средства"). По-разумно би било парите за такива мероприятия да се превеждат направо във Фонда за лечение на деца или нещо подобно.
    В последна сметка електронното здравеопазване е реална и постижима за България цел едва след като разните търгаши, които превърнаха здравето в стока измрат по естествен път или пък станат жертва на здравеопазването.
     
    --------
    Действителен случай:
    Мотаем се с един познат из столичната НЗОК. По някое време гледаме как някакъв човек изважда от колата си компютър и го понася към входа на Касата. Приятелчето се обажда:
    - Най-сетне, един лекар да си донесе месечния отчет на електронен носител!
  • Събота, 03.11.07, 17:36, nikolatirol:
    То здравеопазването е цъфнало и вързало, та са се загрижили за електронното му обслужване! Освен ако не са решили да ни сложат по един чип като на кучетата. Тия приказки ги слушахме преди години за т.нар. нови документи въведени по стандарта на ЕС. Обраха ни паричките и се оказа, че нито един от тия документи не се признават от ЕС. Сега хайде отначало: паспорт, лична карта, здравна карта, шофьорска книжка...И както ни успокои г-н министъра:"на социално поносими цени". Обаче по кой стандарт на социално ниво??? По този на Швейцария ли? Нима са малко 50 евро за паспорт??!!
     Парите са такива мероприятия е по-добре да бъдат дадени за чаршафи, превързочни материали в болниците!

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.