download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Проклятието на Интернет

14.07.2007 22:08 (преди 16 години и 9 месеца) | stefankr | показана 3637 пъти Статистики

Интернет убива културата на човешката цивилизация, заменяйки я с информационен сурогат. Световната мрежа, намалява значението на професионалистите, издигайки на пиедестал неграмотни любители. Полемиката е заменена с демагогия, културата с поп-култура, човешкото общуване - в дърдорене. До тези изводи е стигнал Andrew Keen, политолог и ИТ специалист в провокативната си книга "Култът на дилетанта: Как днешният Интернет убива нашата култура".

Разсъжденията на Кин са доста необичайни. Според него, Интернет и съвременните информационни технологии като цяло обезценяват значението на традиционните културни и обществени институции. Професионализмът вече не е важен. И бездарният режисьор, и музикантът без талант, и графоманът получават възможността да разпространяват своите произведения в Мрежата. При това успехът и популярността им все по-малко зависят от таланта. Важни са уменията за работа в Интернет.

Интернет негативно влияе на градените от много години книгоиздателска индустрия, кинопроизводството, звукозаписния бранш и журналистиката. Появата на т.н. "мрежова литература", пиратското разпространение чрез Интернет на книги, аудио- и видеозаписи обезценява работа на професионалистите. Прави труда им неизгоден и често безсмислен.

Кин счита, че тези процеси вече се отразяват на човечеството, особено на младото поколение. Посещението на музей или художествена галерия вече не е интересно, защото живото общуване със старинните предмети или картини лесно може да се замени с разглеждане на техни цифрови фотографии. Знанията се получават не чрез четене на книги и посещения на лекции, а само с бегло преглеждане на онлайн енциклопедии и справочници. В резултат на това дилетантите получават възможност да мимикрират, успешно да се изявят като познавачи и да представят пред света безумните си идеи и теории, с което поразяват с глупостта си мнозина.

Ако това не унищожи човешката култура, сериозно ще я увреди.

Източник: washprofile.org

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

  • Вторник, 17.07.07, 16:01, nikolatirol:
    Съгласен съм, че всеки има нужда от пари. Ама когато ми представят "Форест Гъмпф", като един от най-успешните филми, събрал незнам колко си "Оскара" и всеки от участниците си е осигурил средства за 3 следващи поколения, ми се струва, че в системата нещо не работи правилно. Същата тая система произвежда филми с "патриотична (проамериканска )" насоченост и формира мнение у неграмотните и полунеграмотните американци. Същите онези дето твърдят, че Фидел Кастро е певец от 60-те години. Не виждам причина да плащам за нещо, което е наречено "изкуство", но се води от най-топли чувства към стомаха на производителите му. Не е случаен факта, че по американски образец за успешен се счита филма донесъл най-много приходи.
  • Вторник, 17.07.07, 16:31, anonymous:
    на изучилия всички " диялекти " едно голямо БРАВО
  • Вторник, 17.07.07, 16:37, anonymous:
    Пак започвате да обръщате хубавата дискусия на махленска разправия. Айде стига вече де.
    Препоръчвам на всички да ползват Firefox и да си сложат модула за граматична проверка на българския език.
  • Петък, 25.01.08, 11:32, anonymous:
    Има голяма доза истина !!!Но да се потиска прогреса и използавнето на новите техологии е грешка!Това много ще се хареса на пригодили се към пазара 'динозаври' и 'мастодонти' за които е разбираемо да леят крокодилски сълзи по изгубените си вече големи приходи.Глупаво е да се плюе по прогреса! Това е все едно някой да твърди ,че само който пише с паче перо или мастилници е равен на класик като Шекспир или че това ще го направи задължително умен.Вие ще сте ли съгласни с него?Твърдо не!Таланта си е талант ,независимо от епохата в която живее и от предоставените му възможности за изява.Нека скептиците да излязат от пещерите!Ако Инетрнет все още прави първите си крачки ,след време празнотите в него ще се запълнят.Ще се качи достатъчно научна литература, поднесена по сериозен начин на диск или със собствена програма.Това ще бъде не само печелившо за производителите но ще спести много време за потребителите да не се лутат по книжарници и библиотеки. Удобствата са предимство!Разбира се реалният живот е напълно незаменим с виртуалния. Но какво пречи ,първо да разгледаш виртуално една галерия и ако много те впечетли да пожелаеш ,непременно да я видиш на живо.А в случай ,че нямаш възможност да посетиш например Лувара ,предоставя ти се шанса да го разгледаш много обстойно по Интернет.За закостенелите хора всяка новост е вредна без да вникнат в нея и да се опитат да я пригодят така ,че да им служи по най-полезен начи.
  • Вторник, 19.08.08, 18:02, stiliyangr:
    Има един разказ на Станислав Лем - "Културата като грешка". Интересно е да се прочете(все едно дали в библиотеката или в интернет ).

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.