download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Blackle - черният брат на Google пести енергия

26.07.2007 20:10 (преди 16 години и 9 месеца) | stefankr | показана 4038 пъти Статистики

Blackle е търсачка, която се опитва да пести електрическа енергия. Дали това не е едно от решенията на проблема с недостига на електричество, пред който се изправиха Балканите през последните горещи дни?

Черната търсачка Blackle (http://www.blackle.com/) е създадена от компанията Heap Media. Използва се мощта на Google, но е с променен външен вид. Както е известно, компютърният монитор използва по-малко електрическа енергия, ако яркостта се намали, а тъмният екран е сериозна стъпка към икономия на енергия. От тук тръгват авторите на идеята, за да създадат черната търсачка. Използва се Google, но фонът е черен, а буквите - бели.

От вестник The Sun са пресметнали, че ако Google е с черен интерфейс, то всяко година ще се икономисват към 750 мегават часа. За сравнение - едно британско семейство ежегодно харчи към 18 мегават часа.

Установено е, че белият Google използва 74 вата, а Blackle - 59. Ежедневно Google се използва 200 милиони пъти. Ако всеки използва икономичната версия, ще се получи значителна икономия на електричество, предполагат авторите. Те призовават всички, които не са равнодушни към екологичните проблеми да направят страницата http://www.blackle.com/ стартова

Има само един медицински проблем - очите се уморяват много при възприемане на светли букви на черен фон. Засега медиците не са дали мнението си за влиянието на подобни икономии върху човешкото здраве.

Източник: newsru.com

На дали всичко е чисто около Blackle? Запознайте се и с другата гледна точка: От Google потвърдиха, че Blackle е "въздух под налягане"

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 29.07.07, 19:08, anonymous:
    Това е най-безумното разсъждение, което може да чуе човек от хора, които имат претенции за компетентност. Вече започвам да използвам тази търсачка и ще следя за реализираните икономии на ел. енергия. Ха, ха, ха...

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.