download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Некомпютърен open-source

16.08.2007 16:00 (преди 16 години и 8 месеца) | stefankr | показана 2057 пъти Статистики
Сигурно знаете какво е open-source. Най-вече с това словосъчетание означават софтуер с открит и свободно разпространяван изходен код. Но замисляли ли сте се, че не само програмите могат да са с отворен код?

1. Бира
Бирата Vores Ol (или, в превод от датски "Наша бира"), известна и като Free Beer се прави по рецепта, измислена от датски студенти и творческата група Superflex от Копенхаген. Рецептата се разпространява с Creative Commons лиценз.

Студентите са сварили сто литра от тъмното пиво, нарисували са етикет и са обозначили получената напитка с версия 1.0. Пивовари-любители веднага са започнали да обсъждат рецептата, да я допълват така, както се прави с един open-source-продукт. В момента рецептата на бирата е във версия 3.2.

2. OpenCola.
Какво пък толкова харесват на колата?! Опитайте се да оставите това питие в чаша за няколко дни. Ще имате черна блудкава субстанция, която се мие трудно. Е, вече може да спрете да харчите пари за тази газирана напитка и да си направите сами OpenCola, чиято рецепта е публикувана по лиценз GNU GPL.

3. Власт
Некомпютърният open-source не е само питиета. Да погледнем на open-source от друг ъгъл. Може ли управлението на държавата да се управлява с принципите на отворения код? Представете си само: гражданите сами пишат законите в wiki, което се следи от модератори, естествено. Така властта ще принадлежи на членовете на обществото, които заедно ще решават проблемите.

4. Журналистика
Счита се, че терминът "журналистика с отворен код" е измислен от Е. Леонард из интернет-изданието Salon.com. Идеята е сходна с Уикипедия, но целта е друга: писане не на енциклопедична статия, а на новина. Open-source-новините се пишат не от професионалисти на хонорар, а от любители, които могат да я редактират, да коментират събитието и да разпространяват новината на други сайтове. Естествено, информацията се проверява от модератори и от други читатели, за да се избегне публикуването на лъжлива информация. Една сравнително нова технология е тази, при която се гласува за новина, с което се повишава нейния рейтинг (http://opinionrepublic.com/, http://digg.com/).

5. Компютри
За open-source в компютърната индустрия може да се говори много: голяма част от сървърите в Интернет използват операционна система с отворен код, част от посетителите на сайтовете са избрали браузъра Firefox - няма нищо необичайно. Интересното е, че от Sun публикуваха "изходния код" на своя нов процесор.

6. Автомобил
Вижте http://www.theoscarproject.org/. На този сайт доброволци създават концептуален автомобил, който би бил построен въз основа на идеи и инженерни находки, които не са обвързани с патенти и са свободно достъпни за всички производители на автомобили.

Източник: computerra.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.