download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Тим О`Райли: "Какво е Web 2.0?"

31.10.2005 10:53 (преди 18 години и 4 месеца) | stefankr | показана 4511 пъти Статистики
Все по-често се говори за концепцията Web 2.0. В своя статия Тим О`Райли изяснява основните принципи на Web 2.0.
Интернет не само е далеч от крах, както се смяташе през 2001 година, а се появяват впечатляващи нови приложения. На пръв поглед това е преходът от персонални сайтове към блогове, от публикации към съавторство, от CMS към Wiki, от Britannica Online към Wikipedia...

Ние можем да си представим Web 2.0 като множество от правила и практически решения. Web се разглежда като платформа. Нека сравним Netscape и Google като представители съответно на Web 1.0 и Web 2.0. Главният продукт на Netscape бе браузър, а стратегията на Netscape е използване на създалото се тогава доминиращо положение, за да се лансират скъпо струващи сървърни продукти. Google си е поначало web-приложение - услуга, за която пряко или косвено плащат потребителите. Тук няма нови версии, продуктът се усъвършенства постоянно, няма лицензиране или продажба - просто се използва. Новото BitTorrent е, че е направена крачка в децентрализирането на на Интернет. Всеки клиент и е сървър, файловете се разбиват на фрагменти, които се зареждат от различни източници, а потребителите са принудени да предоставят един на друг канали или данни. Така колкото повече хора използват една услуга, толкова тя става по-добра.

Платформата побеждава приложенията.

Тайната на успеха на гигантите родени в ерата на Web 1.0 и направили Web 2.0 такъв, какъвто е сега е в това, че те са успели да подсилят web-технологията с мощта на колективния разум. Една от значимите иновационни компании, взаимодействаща с потребителите е Wikipedia. Тази онлайн енциклопедия е реализирана на една привидно неправдоподобна идея - енциклопедична статия може да бъде бъде добавена от всеки потребител и да е редактирана от друг.

Голяма част от самата инфраструктура на web - Linux, Apache, MySQL и Perl, PHP или Python - e с отворен код, разпространява се по P2P-методи. Това също е пример за колективна интелектуална дейност чрез Мрежата. На SourceForge.net има хиляди проекти с отворен код. Всеки може да добави свой проект, да зареди и използва код.

Друга тиражирана особеност на Web 2.0 са блоговете. Те замениха персоналните страници тъй както динамичните сайтове са на мястото на статичните. Нещо повече - RSS позволят да се обновява непрекъснато съдържанието на сайта.

Всички съвременни интернет приложения (Google, Yahoo!, Аmazon, eBay, MapQuest, Napster) са свързани с бази данни Затова се казва, че "SQL - е новият HTML". За компаниите от епохата на Web 2.0 е важно да умеят да работят с БД. Дори се въвежда нов термин - "infoware".

При проектирането на Web 2.0 се обръща внимание на няколко основни момента - "дълга опашка", приложенията зависят от данните, обогатяване на web-приложенията от самите потребители, безкрайна бета, коопериране вместо контрол, приложения, работещи на различни устройства.

Източник: Computerra.ru - със съкращения

Пълният текст на материала (15 стр.) ще откриете:
на английски - http://www.oreillynet.com/lpt/a/6228
на руски - http://www.computerra.ru/print/think/234100/ (прев. Наталия Казакова)

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.