download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

От Gigabyte готвят заместител на твърдите дискове

13.11.2005 21:52 (преди 18 години и 4 месеца) | boby_dg | показана 2175 пъти Статистики
Дали това ще е поредният неуспешен опит да се заменят старите механични гиганти или не. Само времето ще покаже
Последните години всички компютърни компоненти се ускоряват все повече и повече. В крайна сметка най-бавното е едно РС си остава твърдият диск. Gigabyte има решение на това - новата технология i-Ram.

Какво представлява тя - в общи линии представлявя една PCI карта, на която има четири DDR слота - след като сложите в тях модули памет получавате RAM твърд диск с размер до 4 гигабайта (със сегашните стандартни модули), а и на всичкото отгоре картата съдържа един SATA порт за стандартни твърди дискове - когато компютъра е напълно изключен (при АТХ захранванията това, значи изключен от контакта) тогава цялостта на данните се поддържа от батерия. Лошото е само, че батерията държи само 16 часа - тоест ако тока спре трябва да се молите добрите техници от НЕК да отстранят проблема преди да изтекет те, защото иначе губите всичко Smile.

Батерията е презареждаема Ли-Йон и е зарежда от шината. За съжеление не е стандартна и заместители трудно биха се намерили, ако тази евентуално умре. i-Ram Може да работи и в RAID масив.
Каква е цената - Gigabyte обещават търговска цена от коло $150 за картата - от там нататък се добавят съответно $160 за 2 гигабайта с модули по 512Мb памет или $360 за четири по 1 гигабайт за 4 гигабайта капацитет. Тоес за 4 гигабайто такъв диск излиза около $500 - за тези пари могат да се вземат няколко 200 гигабайтови харда, така че избора си оставя изцяло на потребителите.

Моето мнение е - i-Ram е една от многото технологии, която цели да замени диска. Много напомня, на флаш технологията PuRam (която между другото е много по-евтина, но се износва бързо). Лично аз мога да заявя, обаче че тази технолофия не е нищо ново - в колекцията си имам лаптоп Toshiba T1200 от '89, който има функцията HardRam (тогава хардовете са били доста солени - HardRam заделя част от оперативната памет - превръща я във виртуален хард диск и поддържа информацията с батерия) - какво мога да кажа - всичко ново е добре забравено старо.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.