download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Приключи стартиралата през ноември кампания на Сдружението на издателите на бизнес софтуер „BSA в София”

20.12.2005 18:52 (преди 18 години и 3 месеца) | ogi | показана 1494 пъти Статистики
На пресконференция днес, бяха съобщени резултатите от приключилата кампания „BSA в София” организирана и проведена от Сдружението на издателите на бизнес софтуер
В периода 7 ноември – 20 декември т. Г. Сдружението на издателите на бизнес софтуер проведе кампанията „BSA в София”, чиято основна задача бе легализация и повишаване ефективността на управлението на софтуерните активи в малките и средни предприятия и популяризиране идеята за безопасна и законосъобразна електронна среда.
          В рамките на кампанията наред с разпространените рекламни материали – плакати, рекламни спотове, директен мейлинг, брошури с „Ръководство за управление на софтуерните активи” - бяха проведени и редица правоохранителни и превантивни мероприятия. Органите на полицията извършиха специализирани проверки срещу 4 асемблаторски компании, продаващи на крайни клиенти компютърни конфигурации с инсталирани върху тях нелицензирани софтуерни програми, като в резултат на проверките срещу нарушителите бяха образувани наказателни производства, а компютърните системи бяха иззети като доказателства по образуваните дела. Извършени бяха и две проверки срещу търговски дружества, използващи в своята дейност нелицензиран софтуер. Широка гласност сред обществеността получи и специализираната полицейска акция срещу разпространението на неморално и незаконно съдържание в Интернет. В рамките на проверката бе установено, че наред с педофилското съдържание, върху 2 от сървърите на български Интернет доставчик са „складирани” над 1 милион файла с нелицензирано съдържание – софтуер, музика (мp3 формат) и филми – с общ обем от 4 терабайта информация.
          В рамките на превантивните действия на повече от 200 управители на търговски дружества в София и страната бяха издадени полицейски протоколи за предупреждение и разпореждане, с които им бе даден срок да приведат използваните от тях компютърни програми в съответствие с изискванията на българското авторско правно законодателство и лицензионните договори.
Успоредно с това от името на Сдружението на издателите на бизнес софтуер бяха изпратени 37 уведомителни писма до управители на търговски дружества, с които същите бяха уведомени, че използването на нелицензиран софтуер представлява закононарушение и бяха поканени да започнат процедура по лицензиране на използвания от тях софтуер.
Изпратени бяха и 15 писма до български Интернет доставчици, съдържащи индивидуализирани акаунти с нелегитимно съдържание, в резултат на което пиратските файлове в тях бяха заличени.
          Проверките срещу нарушители в Интернет пространството ще продължат и след приключването на кампанията и ще представляват основен акцент в работата на BSA и правоохранителните органи през предстоящата 2006 г. с цел глобалната мрежа да се превърне в безопасно място за бизнес и комуникация. Като продължение на тази идея, бе проведена и среща със заместник-министъра на културата г-жа Килева, на която бе постигнато съгласие между представителите на трите индустрии – софтуерната, музикалната и филмовата - за провеждане през следващата година на национална кампания за повишаване културата на потребление и зачитане на интелектуалната собственост с активното съдействие от страна на Министерство на културата.
          Инициативата на Сдружението на издателите на бизнес софтуер „BSA в София” съвпадна и с излизането на официалните данни от независимото глобално проучване, проведено от Интърнешънъл Дейта Корпорейшън (International Data Corporation/IDC), сочещо, че снижаването ръста на пиратството може да стане причина и за скок в развитието на ИТ сектора. IDC предвижда, че местният ИТ сектор ще нарасне със 103% до 2009 г., ако ръстът на софтуерното пиратство в България спадне с 10 пункта.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.