download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

По-безопасен Интернет за децата

11.02.2008 21:27 (преди 16 години и 1 месец) | stefankr | показана 9070 пъти Статистики

Международният ден за безопасен Интернет – 12 февруари 2008 г. е повод да се замислим за това доколко обръщаме внимание на уеб съдържанието, което ползват най-малките интернет потребители. Но каква трябва да е мрежовата култура на самите възрастни? Кои са нормите, които следва да се спазват? Кой навици ще ни помогнат да направим пребиваването си в Мрежата по-приятно и по-безопасно?

Да имате надеждна антивирусна програма и защитна стена съвсем не е означава, че сте осигурили спокойствието на семейството си! Няколко полезни навика ще помогнат на вашето дете да се чувства защитено:


1. За да използвам компютъра, трябва да поискам разрешение от родителите си.
2. Ще пазя в тайна от всекиго своите пароли.
3. Ще отварям е-мейли само от хора, които познавам.
4. Винаги ще казвам на родителите си, когато имам проблеми.
5. Ще използвам компютъра не повече от един час на ден.
6. Няма да давам името или адреса си на никого в Интернет.
7. Ще съгласувам с родителите си сайтовете в Интернет, които посещавам.



Сайтът "Аз-детето" е организирал конкурс с награди за определяне на осмото правило за безопасен Интернет. Вече има над 1700 предложения.

На адрес http://safe.teacher.bg/ децата от до 12 години могат да прочетат комиксите "Безкрайната гора" и "Новите приятели на Ани". За батковците и каките от 13 до 16 години са предназначени други комикси: "Театрална трупа Рим" и "Бъркотии и произшествия". Освен това има тест, с които родителите ще преценят доколко децата са овладели добри уеб навици (а и ще проверят своите собствени;). Специално внимание е отделено за самите родители.

Усилията не спират дотук. На адрес http://web112.dechica.com/ е образователното онлайн състезание - КОГАТО СЪМ В МРЕЖАТА. Там също се проверяват уменията за интернет самозащита.

За да подадете сигнал за незаконно, вредно съдържание или спам, посетете адрес http://web112.net/.

На адрес https://fss.live.com/ се намира средство на Майкрософт за осигуряване на безопасна среда за сърфиране на най-малките, разбира се посредством браузъра MS Internet Explorer.

Браузъри, специално създадени за деца можете да откриете в статията Браузъри за деца Обърнете внимание на Glubble for Families и Kidz CD Suite

Още съвети от Асоциация "Деца в Мрежата" и адвокат Евгения Ганчева има в статията Децата в Мрежата - между опасностите и ползите

По повод деня на безопасното сърфиране в Интернет Майкрософт България организира кръгла маса. „Наше проучване сочи, че най-активни са децата на възраст между 9 и 15 години (62%), като 38% от българските деца в Интернет са онлайн всеки ден. Децата най-често ползват Интернет в къщи – 81%, 13.9% от училище, а само 7.4% от Интернет клуб,“ сподели Жюстин Томс от българския детски портал www.Az-deteto.com. „Безопасността на децата в Интернет е един от основните приоритети на Майкрософт не само защото като технологична компания е логично това да е така, но и защото всички ние сме родители и носим своята отговорност за сигурността и информираността на децата си. Майкрософт вече предостави на всички, които искат да научат повече за сигурността онлайн, учебна програма за безопасно поведение в Интернет със ситуационни игри и въпроси, разработена в рамките на глобалната инициатива на Майкрософт „Партньори в познанието” и достъпна за всички чрез Мрежата на учителите-новатори - http://www.teacher.bg/, както и на сайтовете на повечето медийни партньори на кампанията,” каза Огнян Киряков, Генерален директор на Майкрософт България.

Предвидени са доста инициативи: банери и награди на училищата, които подкрепят инициативата, образователен филм “Сърфирам безопасно”, интерактивни игри.

Download.bg

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 07.03.08, 12:31, anonymous:
    mnogo dobro e tova

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.