download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Интернет разстройва психиката

23.03.2008 11:59 (преди 16 години и 1 месец) | stefankr | показана 5379 пъти Статистики

Възможно е в най-скоро време маниакалната пристрастеност към чатене, писане на имейли и постинги във форуми да бъде класифицирана като психиатрично заболяване. Статия за това е публикувана в сп. "American Journal of Psychiatry".

Учените считат, че интернет-зависимостта (включваща прекалено увлечение към компютърни игри, сайтове с порнографско съдържание, писане на SMS-и и писма по електронната поща, изказване на безсмислени мнения по интернет форуми) е обикновено импулсивно-компулсивно разстройство, което може спокойно да бъде добавено в официалния списък на психичните заболявания.

Според Джералд Блок, психиатър от Oregon Health and Science University в Портланд, хората, зависими от Интернет, изпитват това, което изпитват наркомани и алкохолици. И при тях се наблюдава непреодолимо влечение към любимото занятие, силно желание, абстиненция и привикване: нужно е да са онлайн все повече и повече време, закупуват по-сложно компютърно оборудване и софтуер, плащат за още по-бърз достъп до Мрежата. Болните губят представя за времето, игнорират основни потребности на организма си (хранене и сън). При някои пациенти се налага лечение в болница.

Джералд Блок настоява интернет зависимостта да бъде включена в официалния справочник на психичните заболявания "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders", чието следващо издание ще излезе през 2012 година.

Опонентите на Блок твърдят, че изследванията на интернет-пристрастеността са още в много начален стадии. Те задават въпроса как медик ще установи кога използването на компютъра преминава нормалните граници...

Независимо от това дали интернет-пристрастеността ще попадне в списъка с психиатрични заболявания или не, маниакалната привързаност на някои хора към компютрите и Интернет остава сериозен проблем и засяга все повече хора.

Източник: Компюлента, canada.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Събота, 29.03.08, 23:48, stanimir_78:
    4ух за някъв китаец,не спал няколко дена и ритнал камбаната
  • Събота, 29.03.08, 23:51, anonymous:
    Има нещо вярно в тия новини.На мене ми се е случвало,ама не чак в такава степен
  • Вторник, 15.04.08, 12:56, anonymous:
    От както започнах да сърфирам в нета се случиха следните неща:станах раздразнителен, вманиачих се,мислите ми са все във форумите,лягам си в 4часа,жена ми започна да ме отбягва т.е. нямам време за нея.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.