download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Петабайтови дискове до 5 години

06.04.2008 12:40 (преди 16 години) | evoker | показана 4494 пъти Статистики

Samsung са първите заинтересувани от новата оптична технология

Преди по-малко от месец ви съобщихме за това събитие в оптичните технологии, но ето, че учените от австралийския технологичен център по микро-фотоника съобщават, че работят по нов вид оптична технология обещаваща капацитет от ранга на петабайт (1024 MB = 1 GB; 1024 GB = 1 TB; 1024 TB = 1 PT). Подобен диск ще може да побере над 200 000 DVD-та и при всички положения ще революционализира съхранението на данни.
За постигането на новия стандарт в оптичната индустрия, австралийските учени са използвали наноструктуриран материал, който разширява вместимостта за съхранение на данни без да се налага увеличаване размера на физическия носител.
Съвременните технологии за запис на данни използват по-малко от микрон от дебелината на 1.2 мм. оптичен носител. С други думи, така се използва само 0.1 процента от физическото място на диска, а останалите 99.9 процента остават неизползвани. С помощта на нанотехнологиите цялото физическо място на един оптичен носител може да се използва, с което петабайтовите дискове ще имат на практика над 300 слоя с информация. Но нанотехнологиите позволяват и нещо друго - към настоящите три пространствени измерения на дисковете да бъдат добавени още две измерения. Така поляризацията може да бъде завъртяна на 360 градуса. За пример, ако оптична медия бъде записана при нула градуса поляризация, върху нея може да се запише друг слой с информация на 90 градуса поляризация, като де факто двата слоя ще са разделени един от друг.
Проекта за петабайтовия диск е на стойност 1 млн. долара, а целта на учените е да изведат новата технология до масово производство не по-късно от 2013 година.

Източник: www.engadget.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.