download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Управляване на PC с жестове, което разработват в Австралия

22.12.2008 07:45 (преди 13 години и 11 месеца) | karadzha | показана 1914 пъти Статистики
Отделът Virtual and Interactive Simulations (също Virtual Reality Lab) на университета Macquarie University (Сидни, Австралия) прави опити да разработи система за управление на компютъра с помощта на жестове, която ще помогне на обикновените потребители и на хората с ограничени възможности по-точно и лесно да управляват компютърните машини. Системата анализира движенията на човека и при това може да се ползват допълнителни устройства за работа, например, такива като специални ръкавици.
Учените от Macquarie University заявяват, че клавиатурата и мишката не може да възпроизведат естествените движения на човешката ръка, например, при рисуване те въобще не са разработени с пресмятане на ергономиката и само в днешно време тая празнина незабележимо се допълва. Засега изследователите са успели да създадат 2 системи за разпознавания чрез жестове DESigning In virtual Reality (DesIRe) и DRiving for disabled (DRive).
 DesIRe позволява на ползващите да употребяват свои движения, например в симулатори, системи за моделиране и при други програми. DRive разрешава на хората с ограничени възможности да управляват машините в компютърните симулатори с помощта на всичко 2 чувствителни елемента (сензора), разположени на техните рамене. При това допълнително може да използват ръкавиците DataGlove, които позволяват по-точно да се взаимодейства с компютъра с помощта на пръстите.
<i>Проверка на новата система за жестово управление на компютри</i>
Проверка на новата система за жестово управление на компютри

 Също така в тази компютърна система на управление влизат Vizard Virtual Reality Toolkit, проекторната система VISOR, оптическата система за следене Precision Position Tracker и система за въвеждане на данни.

 

Източници: http://www.mq.edu.au и руски Е-медии

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

 • Понеделник, 22.12.08, 11:30, insecteater:
  В интерес на истината като прочетох че чак на раменете им слагали джаджи, и съм малко скептичен към точно тоя замисъл. Такава технология трябва да предлага по бърза и по удобна работа отколкото с мишката, а там са едни такива късички движения на китката - що годе удобно. ИНаче къде ще тръгне човек да мятка ръце ии лакти за операции, колкото и да са сложни - изморително си е. По скоро ми се струва, че взаимодействето с очи и и/или биоимпулси е къде-къде по перспективно.
 • Понеделник, 22.12.08, 12:08, karadzha:
  ” В интерес на истината като прочетох че чак на раменете им слагали джаджи, и съм малко скептичен към точно тоя замисъл. Такава технология трябва да предлага по бърза и по удобна работа отколкото с мишката, а там са едни такива късички движения на китката - що годе удобно. ИНаче къде ще тръгне човек да мятка ръце ии лакти за операции, колкото и да са сложни - изморително си е. По скоро ми се струва, че взаимодействето с очи и и/или биоимпулси е къде-къде по перспективно. „

  Щях да репликирам вица с някоя усмивка, но не би. За изморителното си прав, но не намерих по-подходяща снимка от тая (на сайта на разработващите нововъведението). При сензорите всичко зависи от степента им на чувствителност, а къде ще са разположени е от значение за ползващия ги (да му е удобно).
   И в науката, както и в живота, първите стъпки са обикновено най-трудни и понякога неуспешни. От значение е стремежа към развитие и самия прогрес, естествено
   Щом има нанотехнологии може би ще се стигне и до задействане с мисъл не само с обикновени биоимпулси.

 • Понеделник, 22.12.08, 12:21, insecteater:
  Напълно си прав. На всичкото отгоре, има някои области където прецизността и бързата реакция са много по важни отколкото удобството и това дали ще се измориш или не. В медицината например (особено в хирургията) и изобщо манипулации с такива изисквания.
 • Понеделник, 22.12.08, 12:33, karadzha:
  ” Напълно си прав. На всичкото отгоре, има някои области където прецизността и бързата реакция са много по важни отколкото удобството и това дали ще се измориш или не. В медицината например (особено в хирургията) и изобщо манипулации с такива изисквания. „

   Това е тъй, но за хора с ограничена подвижност, а и при доста от обикновените потребители водеща цел е удобството

 • Понеделник, 22.12.08, 12:56, dreamskill:
  ” Майка влиза в стаята на сина си:
  -А, ама ти откога играеш балет?
  Сина и отговаря:
  -Не бе, проверявам си пощата. „
  хАХахАХАХаХАхахахАХАхахаааа Ганчооо...ако умра,тебе ще те затворят.Точно вчера дирих за бая подобни неща,т.е. без такива "екипировка да се контролира комоютър.Намерих uMouse,но или е забравен сайта или ще може да се свали отново след седмица-2.Аз май намерих сорса,но нещо май не мога да го комплирам.Там има и сорс на друга подобна програма.Също,headmouse2 е добра програма.С мигване може да се натисне първия бутон на мишката и с отваряне и затваряне на уста-2ри бутон.Насочваш курсора където гледаш.Тва ма изкефи.Сигурно Stephen Hawking използва някаква подобна програма.Намерих и camspace,но засича.Ся ако намеря кашон,ще направя масата на уиндоус.

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2022   Experta Ltd.