download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Тайните на тъмната материя скоро ще бъдат разкрити

02.01.2009 11:00 (преди 15 години и 3 месеца) | evoker | показана 2160 пъти Статистики

С началото на новата година, Европейската космическа агенция (ЕКА) изстрелва сателитът Гая, който ще следи позиционирането на над 1 млрд. звезди в търсенето характеристиките на невидимата енергия.

Тайните на мистериозната тъмна материя/енергия все още са неразкрити за човечеството, поради изключително сложната й природа. С прости думи, никой не може да я види, докосне, помирише или усети, но въпреки това знаем, че е навсякъде около нас, включително и в нас самите. Според съществуващите хипотези на съвременната астрофизика, видимата материя (галактиките, звездите, планетите и всички небесни тела) съставлява около 4 процента от цялата Вселена. Но невидимата енергия и тъмната материя са извън всичко това и същевременно в него, действайки като своеобразна гравитация за видимaта материя. А от какво се състои тъмната материя? Учените са стигнали до извода, че състава й трябва да е от масивни частици, около 100 пъти по тежки от познатите ни протони и с неутрален заряд.
С началото на новата година, Европейската космическа агенция (ЕКА) изстрелва сателитът Гая, който ще следи позиционирането на над 1 млрд. звезди докато се отдалечава от планетата ни и слънчевата система. С Гая, учените от ЕКА ще изследват разстоянията и движенията на космическите тела в три измерения. С безпрецедентна до момента прецизност ще могат да установят как и къде тъмната материя е разположена в космоса, което според очакванията ще помогне за откриването на характеристиките на тайнствената енергия.

Източник: softpedia.org

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.