download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Новият вирус Downadup (Conficker) продължава главоломното си развитие. Никой не е защитен до ъпдейта на Windows

26.01.2009 22:05 (преди 15 години и 2 месеца) | phrozencrew | показана 4663 пъти Статистики
Най-модерният напоследък вирус Downadup / Conficker (неправилно наричан Conflicker) продължава главоломното си развитие. Докато антивирусните компании отчитаха заразените компютри, в момента започнаха да броят създадените HTTP хостинги за разпространение на вируса. За един ден вируса е мутирал и в момента разполага с вграден HTTP сървър, който се отваря на заразената машина.
За един ден вирусът е създал над 1 000 000 сървъра за разпространението си. Така вирусът може да продължава безпроблемно да се разпространява от заразените компютри. Последните модификации на вируса могат да пренасочват всеки потребителски акаунт към себе си и раздават потребителски права.

Най-страшната заплаха идва от това, че вирусът вече се е научил да изключва автоматичните ъпдейти на Windows! При заразяване се опитва да разпространи малкото си ядро в цялата достъпна мрежа и след това да се развие на заразената машина.

Няма защитени потребители, освен тези, които вече са успели да ъпдейтнат кръпката от Microsoft MS08-067. Антивирусните компании предлагат частично лечение за познатите форми на вируса. Но той всеки ден търпи промени.

Известни анализатори от F-Secure смятат, че хакерът, създал вируса, смята много скоро да използва заразените машини, като зомбирани изпълнители на зловеща и масирана атака. Кога точно ще атакува хакера все още не може да се предскаже. Фактът, че вируса мутира толкова често показва, че авторът му иска да постигне колкото се може по-голям ефект от действията си. Вирусът използва специално разработени RPC (Remote procedure call). Това е протокол, който позволява на създателите на червея да контролират отдалечено заразената машина.

Не бива да се подминава и фактът, съветват от F-Secure, че вирусът заразява и преносимите устройства, като MP3-плеъри, дигитални фотоапарати, Flash-памети и др.

Microsoft Malicious Software Removal Tool

Вижте още:

Мнения на потребители

56 мнения, стр. 1 2 ... 5 6
Твоето мнение

  • Сряда, 20.06.12, 21:42, phrozencrew:
    Чудех се от къде ми идва дежавю-то. Бат Дуло с култовата си статия!
    Студената война вече се води в интернет. Преди използваха агенти, сега използват вируси.
    Ако за момент си представим, че NSA решат да включат всичките си тайни вируси и хакнат всички Windows машини, какво ли ще се случи със света. Със световния борсов пазар? С полетите на самолетите, с ядрените електроцентрали, с телефоните и средствата за разпространение на информацията? Реално ли е? Според мен - ДА, абсолютно!
    Който контролира интернет, контролира света! Оръжията за масово унищожение започват да се превръщат в пушкало в сравнение с мащабите на интернет атака.
  • Сряда, 20.06.12, 22:30, anonymous:
    ” Чудех се от къде ми идва дежавю-то. Бат Дуло с култовата си статия!
    Студената война вече се води в интернет. Преди използваха агенти, сега използват вируси.
    Ако за момент си представим, че NSA решат да включат всичките си тайни вируси и хакнат всички Windows машини, какво ли ще се случи със света. Със световния борсов пазар? С полетите на самолетите, с ядрените електроцентрали, с телефоните и средствата за разпространение на информацията? Реално ли е? Според мен - ДА, абсолютно!
    Който контролира интернет, контролира света! Оръжията за масово унищожение започват да се превръщат в пушкало в сравнение с мащабите на интернет атака. „

    И все пак сам казваш, че се води война. Т.е. не можеш да приемеш, че САЩ и съответно АНС (NSA) владеят целия интернет. От друга страна конспирацията става и още по-мащабна, защото никоя държава не иска да "паникьосва" населението си. Паниката поражда излишни разходи, които по време на война могат да се окажат решаващи.
    ... а и шпиони си се използват и в момента и едва ли скоро ще се прекрати тази практика.

    Да живей Том Кланси и неговите романи....

  • Сряда, 20.06.12, 22:53, phrozencrew:
    ” Т.е. не можеш да приемеш, че САЩ и съответно АНС (NSA) владеят целия интернет. „
    Почти, но не съвсем. Преди време имаше един клип за 13-те коренови DNS сървара, които се намирали в САЩ. Истината за щастие е малко по-различна от легендите. Не само 13, а поне 50 и не само в САЩ. Но със сигурност, ако Америка реши да направи атака на Windows ОС, дори без да закача кореновите сървари, пак ще може да ни спре тока.
  • Четвъртък, 21.06.12, 03:23, anonymous:
    За това трябва да се ползва Линукс , а слабото място "подслушване" на трафика да се подсигури с криптиране на важната информация.
  • Четвъртък, 21.06.12, 12:39, океан:
    ” За това трябва да се ползва Линукс , а слабото място "подслушване" на трафика да се подсигури с криптиране на важната информация. „
    Че то и сега всички сървари са на линукс.И какво от това.Мислиш,че линукс няма слаби места?
    Тук става въпрос за нещо голямо,целенасочено.За контрол.Специални програми писани за конкретни машини,със съдействието на разработчиците на операционните системи.Така,че спасението е само липса на връзка с интернет.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.