download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Google обявиха целия Интернет за зловреден

31.01.2009 18:50 (преди 15 години и 2 месеца) | anonymous | показана 3807 пъти Статистики
На 31.01.2009 г. след 17 ч. българско време за около 20 минути световната търсачка Google, показваше за всички страници, които са резултата от търсенето, че са потенциално опасни и вероятно съдържат малуер, съобщиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор (http://www.bsd.bg/), дори резултатите с адреси на самия Google.
На 31.01.2009 г. след 17 ч. българско време за около 20 минути световната търсачка Google, показваше за всички страници, които са резултата от търсенето, че са потенциално опасни и вероятно съдържат малуер, съобщиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор (http://www.bsd.bg/), дори резултатите с адреси на самия Google. Елементарни търсения на думи като 'новини', 'времето', 'музика', 'тест' и всички други извеждаха резултати, при кликването на които се появяваше следния екран:

Екранът, който Google показваше за всеки сайт
Екранът, който Google показваше за всеки сайт

Въпреки, че в случая този проблем най-вероятно е грешка в системата на Google за оценка на рискови сайтове, донякъде подобна ситуация може да се приеме за напълно реалистична при съвременните кратковременни атаки, при които всеки ден стотици хиляди или дори милиони страници се заразяват за кратко време (понякога дори за минути или час), за да откраднат лични данни и да инсталират зловреден код докато ги посещавате, а малко по-късно вече стават отново напълно безопасни.

През последните месеци сайтове на много кинозвезди, музикални изпълнители, известни личности, а също и сайтове за социални мрежи, бяха атакувани успешно от кибер престъпници, след което зловредни инсталатори се опитваха да заразят всеки посетител с т.нар. drive-by-download троянски коне - програми, които се инсталират в компютъра без посетителя да желае или да забележи. По-късно същите програми крадат лични данни и конфиденциална информация като кредитни карти, пароли за банкови сметки и др, за да ги изпратят някъде в Интернет до самите престъпници за злоупотреба с тях.

Какво би се случило, ако такъв злонамерен код наистина зарази Google или който и да е често посещаван от вас сайт, а вие нямате адекватна антивирусна защита и софтуер за Интернет сигурност?

Според последните статистики на AVG Technologies, във всеки момент най-малко 1 на всеки 1000 страници е заразена с малуер, което прави риска при посещаване даже на страници, които използваме всеки ден, значително висок.

За да бъдат защитени от такива ежедневни атаки, над 85 милиона потребители по целия свят и над 160 000 в България, разчитат на антивирусната машина на AVG.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 01.02.09, 01:20, insecteater:
    Такива игри обикновено включват насилие, кървища, подстрекаване към неспазване на законите и правилата за движение по пътищата, упражняване на агресивно поведение и изобщо все вредни работи. А illieva е съвестна и няма да си позволи да възпитава така детето
  • Неделя, 01.02.09, 01:22, phrozencrew:
    ” oбичам те почти колкото Линус Торвалдс
    edit: фрозеен, ще те гоним от наща софра, щом казваш"Но повечето ползваме често Window$" , значи си изменник

    ти хубаво разпространяваш "нащо ОС'' но на племенника ти няма ли да му се доиграят игрици който е видял у компа на съседчето?

    Tu quoque, Brutus?

  • Неделя, 01.02.09, 01:28, dhtj:
    това не го знаех до днес ама аз и цезар и уикипедия сме гъсти като родопска извара
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tu_quoque (и ти ли бруте)
    ” Такива игри обикновено включват насилие, кървища, подстрекаване към неспазване на законите и правилата за движение по пътищата, упражняване на агресивно поведение и изобщо все вредни работи. А illieva е съвестна и няма да си позволи да възпитава така детето
    o, и за линукс има брутални игри , пък и емулатори има
  • Неделя, 01.02.09, 01:41, anonymous:
    На това разчитам.
  • Неделя, 01.02.09, 10:12, anonymous:
    В последно време за ровене из интернет/download работя само под Ubuntu... Като пусна Windows или играя World of Warcraft или нещо друго, което няма достъп до интернет. Единственото нещо, за което включвам Firefox на Windows-a e да ви наглеждам какви ги приказвате във форума !
    А и вчера добавих един ограничен акаунт на Windows-a, че да няма гадни изпълнениея...
    Като гледам какво се случва с компютрите в училище: Всичките са с IE6 и за една седмица събират средно по 76 вируса. (Avast-a нищо не можа да спре...)
    Ясно е, че трябва в училищата да се работи под GNU/ Linux като малкото нормални държави по света, но нали пък политиците гледат от сделките с M$ да намажат и те нещо.

    BSD-то и Mac OS са ми само мечта за сега...

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.