download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Стартира онлайн проект за измерване на светлинното замърсяване

16.03.2009 14:07 (преди 15 години и 1 месец) | кака.лара | показана 3734 пъти Статистики
Основание за инициативата е, че заради засилената урбанизация много от градските жители не са виждали чисто звездно небе

Беше дадено началото на инициативата Globe at Night, която предоставя възможност на студенти, ученици и всички желаещи да станат част от двуседмичен проект за измерване на светлинното замърсяване над градовете. Измерването става, като се отчитат видимите звезди от съзвездието Орион и се сравняват със специални шаблони. Тези шаблони са достъпни онлайн от сайта на проекта. Те дават информация каква част от съзвездието е видима с просто око при силно осветено и при ясно неосветено небе.

Според организаторите основание за инициативата е, че 2008 г. е забележителна в човешката история с това, че за първи път броят на хората, живеещи в градовете, е по-голям от живеещите в селата. Точно заради засилената урбанизация светлината над градските райони е толкова силна, че много от техните жители не са виждали чисто звездно небе.

Инициативата 2009 Globe at Night се организира от GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment), The National Optical Astronomy Observatory (NOAO), CADIAS (Centro de Apoyo a la Didactica de la Astronomia) и IDA (International Dark-Sky Association) и тази година ще продължи от 16 до 28 Март.

Всеки желаещ трябва да излезе на открито, да наблюдава звездите и да запише резултатите си на адрес http://edcommunity.esri.com/gan/. На този адрес има и инструкции как да измери географските координати на мястото, на което се намира. Пак там има и информация за светлинното замърсяване над големите градове по света.

Източник: IDA

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

  • Петък, 27.03.09, 18:35, angelicstar:
    Ами ползата е да се напомни на хората. Примерно покрай лампите да се сетят да гасят телевизора ако не го гледат. Или да не си оставят компито на стендбай ами да го спират от захранването. Брат ми пресметна, че компито ни хаби ток за 6 кинта на месец от стендбайя.
  • Петък, 27.03.09, 18:37, anonymous:
    Еми тя ползата за природата е почти никаква, но и аз мисля да изгася лампите вкъщи и да си светя я с монитора, я с телевизора... Просто ей така от лек интерес към инициятивата.
  • Петък, 27.03.09, 21:09, anonymous:
    баси толкос много ток ли
  • Неделя, 29.03.09, 21:09, sladurcho24:
    ” Не ми се вярва хората да загасят лампите през това време. „

    Все ша са намери някой

  • Понеделник, 30.03.09, 15:11, angelicstar:
    Ами по Радиото разправят, че през това време потреблението на ток в София било паднало с 8% и нещо. Излиза че в 1 от 12 къщи са си изгасили лампите.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.