download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Майкрософт продължава да подкрепя ДАИТС за националния проект иЦентрове

18.03.2009 09:33 (преди 15 години) | ogi | показана 2018 пъти Статистики
Компанията инвестира 80 000 долара във втората по големина мрежа от телецентрове в Европа
17 март 2009 г. София. Вицепрезидентът на Майкрософт за Централна и Източна Европа Томас Бохенек връчи чек за 80 000 щатски долара на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков на церемония в Националния иновационен център към Агенцията. Генералният директор на Майкрософт България Огнян Киряков обяви, че средствата ще бъдат използвани за обучение на инструктори и осигуряване на учебни материали.

Проектът иЦентрове стартира в България през 2003 г. с основа цел изграждането на мрежа от обществени телецентрове, предоставящи образователни услуги и достъп до Интернет в малки или икономически изостанали населени места в страната. Приоритет в дейността им е обучението на хора в неравностойно положение (хора с физически увреждания, представители на малцинствата, дълготрайно безработни и социално слаби) за работа с компютър и основни приложения.

Майкрософт подкрепя проекта чрез глобалната си инициатива Unlimited Potential ("Неограничени възможности"). По учебната програма, разработена в рамките на инициативата, над 10 000 души в неравностойно положение са преминали курс на обучение в мрежата на телецентровете в страната и са усвоили базови умения за работа с компютър и с основни програми. В резултат на това близо 20% от тях са си намерили нова или по-добре платена работа, или са стартирали собствен бизнес.

„Подкрепяме проекта иЦентрове, защото чрез него новите технологии стават достъпни и могат да бъдат използвани от всички социални групи на нашето общество, дори и в най-отдалечените кътчета на страната. Чрез инвестицията в иЦентровете и програмата „Неограничени възможности” ние даваме възможност на десетки хиляди българи в цялата страна да се докоснат до технологиите и да променят начина си на живот,” каза Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.

Мрежата на иЦентровете в страната е втората по големина в Европа след Испания. Общата инвестиция на Майкрософт в проекта до момента надхвърля 350 000 щатски долара.

„Мрежата от места за публичен достъп до интернет – иЦентрове, е комплексен проект, който има образователни, социални и интеграционни функции. иЦентровете към момента са 115, като до месец ще отворим още четири. Често те са единственото място, където хората имат достъп до световната мрежа и то безплатно в рамките на половин час. Близо 1,3 милиона потребители са посетили иЦентровете от тяхното създаване. До момента в тях са обучени над 60 000 държавни и общински служители; както и хора с увреждания; представители на малцинствата. Нашата цел оттук нататък е развитие на така наречената функционална грамотност на хората – на способността да намират най-ефективните начини да откриват, обработват и използват информация, необходима за тяхната работа. Сътрудничеството за развитие на иЦентровете е част от общите инициативи между ДАИТС и Майкрософт чрез програмата „Неограничени възможности”, също така и Националния иновационен център за ИКТ, Програма EUGA за консултиране подготовката на проекти по европейските програми, клубове на Младежкото иновационно и информационно общество АБ в университетите,” коментира Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

Повече за глобалната програма на Майкрософт Unlimited Potential („Неограничени възможности“)

Чрез глобалната си инициатива "Неограничени възможности" Майкрософт цели да направи технологиите по-достъпни и приложими за пет милиарда души в цял свят, които все още не могат да се възползват от тях. Компанията се стреми към това, като подпомага подобряването на образователния процес и насърчава иновационната култура, като по този начин съдейства за по-добра възможости. Работейки с правителствата, бизнесa и неправителствените оранизации в цял свят, Майкрософт се стреми да реализира първата си голяма цел, а именно - до 2015 година 1 милиард души да имат достъп до новите технологии и ползите от тяхното приложение.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 18.03.09, 15:19, angelicstar:
    Цитат
    ” Продължаване на проектите в областта на електронното правителство и подобряването на административното обслужване е главният акцент в инвестиционната програма на МДААР за настоящата година. За това са предвидени 10 млн. и 900 хил. лева, от които за оборудване на държавната администрация със софтуерни продукти на Майкрософт, Министерството предвижда 8 млн. и 249 хил. лева.
    И после M$ дарява 80 000$ на държавата.
     
    ми мн мирси!
  • Петък, 20.03.09, 13:10, кака.лара:
    Да, ама не! Не е дарение, а дял ат обща инвестиция с държавата. После M$ ще си върне тия пари с печалба.

    А някой сеща ли се за чии продукти ще се дадат парите?
  • Петък, 20.03.09, 14:43, angelicstar:
    Ами то си го има направо.
    Цитат
    ” Средствата ще бъдат използвани за обучение на инструктори и осигуряване на учебни материали за работа с популярните продукти на Майкрософт, стана ясно по време на официалната церемония „
    Това направо като Майлоу Майндърбайндър. Купува яйцата от себе си на 4 цента, после ги продава пак на себе си по 6 цента и печели по 2 цента на яйце!

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.