download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Мобилните оператори срещу Skype: битката започна

10.04.2009 11:49 (преди 14 години и 11 месеца) | dulo | показана 3989 пъти Статистики
Мобилните оператори все по-ясно осъзнават заплахата за бизнеса си, която носи системата за Интернет-телефония Skype. За да прекратят всички шансове за разпространение на Skype в мобилната сфера, американските и европейските мобилни оператори решават да прекратят още на най-ранен етап излизането му на мобилния пазар.

Няколко от най-големите мобилни доставчици обявиха, че в техните мрежи Skype е забранен, като дори пристъпиха към прекратяване на партньорските си отношения с най-големия производител на клетъчни телефони Nokia, понеже от Nokia обявиха, че новите им модели смартфони ще бъдат предварително оборудвани и продавани с вече инсталиран клиент на Skype. В началото на април американският оператор Clearwire съобщи, че има забрана за използването на Skype в неговата мрежа. Малко по-късно от AT&T обявиха, че разглеждат възможността за блокиране на Skype-трафика за своите абонати. Европейските оператори O2 и Orange още през февруари обявиха, че няма да продават мобилни телефони, оборудвани със Skype-клиент. Телекомуникационният гигант Deutche Telecom, собственик на мобилната мрежа Т-mobile също заяви, че използването на Skype в смартфоните iPhone е нарушение на договорните отношения и че достъпът до Интернет на мобилния телефон ще бъде прекъсван от оператора за всеки, който използва VoIP.
     Системата Skype дава възможност, чрез Интернет да се разговаря по много низки тарифи, като разговорите между два клиента на Skype са си дори безплатни. Очевидно е, че перспективата от загуба на пазара на международните и междуградски разговори съвсем не радва мобилните оператори. Своето решение те мотивират с това, че Skype претоварва мобилните мрежи и това води до чести откази и грешки.
     От Skype твърдят, че не са зависими от никакви мобилни оператори и продължават да разработват и пускат мобилни версии на своята система. Вече са достъпни версии за Android, Windows Mobile, за Java-телефони, за платформата iPhone, а през месец май се очаква да излезе версия и за Blackberry.
     Източник: http://cybersecurity.ru/telecommunication/67699.html

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 10.04.09, 15:38, nutter:
    Фрозен, сигурен ли си, че чата преминава през сървърите на скайп? Останах с впечатление, че и там връзката е директна... Да си го кажем направо - като не мога да изпратя някое съобщение звъня и като почне да звъни(осъществи се връзката) съобщението се получава. Ако това ставаше с медиационен сървър нещата щяха да стоят по друг начин според мен. Просто предполагам де...
  • Петък, 10.04.09, 15:52, anonymous:
    момченце, принципно, според мен, е възможно да филтрират протокола (VoIP, p2p или там някакъв друг), но това ще е ултра тъпотия. Това е един от вариантите, ако говорим за разговорите, защото разговорите са децентрализирани с малко изключения.
    Иначе чата си минава през сърварите на Skype и ще е лесно да се филтрира връзката до тези сървари.
    Просто предполагам. „
    Предполагам че може да се филтрира,но ако си ползвам WI-FI а не мрежата на оператора нищо не могат да направят,първото което нищо няма да видят.Но да не задълбочаваме,когато има прегради има начини и за заобикалянето им.
  • Петък, 10.04.09, 17:59, angelicstar:

  • Петък, 10.04.09, 19:11, anonymous:
    ” Предполагам че може да се филтрира,но ако си ползвам WI-FI а не мрежата на оператора нищо не могат да направят,първото което нищо няма да видят.Но да не задълбочаваме,когато има прегради има начини и за заобикалянето им.
    Аз пък си мисля, че има начин. Като не могат да филтрират сигнала, ще отрежат програмата. Ще направят така, че телефоните да не я подържат изобщо. Това обаче биха го направили ако мобилните оператори стигнат до там, че забранят и чата по скайп, а за сега няма да предприемат такива мерки. Казвам за чата, понеже аз доколкото разбрах от текста става въпрос само за разговорите. Това си е мое мнение все пак...
  • Петък, 10.04.09, 22:20, anonymous:
    Да предположим следната ситуация.Мтел или Глобул се обаждат на компаниите Nokia и HTC и има казват "айде моляви се направете така че да не работи Скайп на ваще телефони много губим от безплатните разговори"
    И те тутакси им отговарят"Ама разбира се трябваше по рано да го направим това,как може така ще говорят безплатно,спираме всичко,нищо че ще загубим еди колко си пари,важно е вие да сте добре"
    Простотиите които може да сътвори някой оператор край нямат.
    Да не забравяме братята руснаци,необятна е информациата която има в техните сайтове.
    Щом може нещо да се спре по някакъв начин о.т човек,то следователно и има начин да се направи обратното от друг човек.
    Какво мислиш за WIMAX.
    Представи си нещо друго,в близкото бъдеще има покритие на WIMAX навсякадя,нямаш нужда от сим карта,защото имаш програма с която(Скайп или нещо друго) разговаряш безплатно или на много по ниски цени отколкото може да ти предостави един или друг оператор.
    Мобилните оператори осещат това,но не можеш да спреш нещата да вървят напред,да ги забавиш да,но не и да спреш.Може да го спрат по някакъв начин,но ще излят куп други,както и да е много взех да плямпам..

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.