download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Creative Zii Egg и StemCell Computing - бъдещето е тук

28.07.2009 19:15 (преди 14 години и 8 месеца) | deezel14 | показана 2024 пъти Статистики
Едва ли си спомняте слуховете за Android базиран мултимедиен плеър от Creative. Те не успяха да грабнат аудиторията преди няколко месеца, така че сега Zii Egg изскача все едно от нищото. Нека се запознаем с него. И, най-вече, с уникалната идея за бъдещето на процесорите.
ZMS-05
ZMS-05

По някакъв начин Zii и проектът StemCell Computing са свързани, което е най-интересната част от новината. Гореспоменатата технология означава ммм... стволовоклетъчен компютинг или накратко използва модела на стволовите клетки във всички организми, за да работи по доста различен от познатия досега начин. Не си мислете, че момчетата от Zii Labs (съвсем ново и зелено подразделение на Creative) са интегрирали биоелемент в своя чип. Идеята им е да използват принципа, по който се оформя всеки организъм преди да се роди или излюпи - чрез начално делене на стволови клетки. Ще го обясним възможно най-просто:
Един обикновен процесор има елементи със статичен размер и изчислителна мощност, като всеки от тях е посветен на определена задача, без значение дали я изпълнява в момента. Така например 1/4 от възможностите на даден процесор (числата са примерни) е закотвена от производителя да се занимава с аудио процеси. Друга - с видео и т.н. Гледайки 1080p HD видео, горките видео и аудио елементи ще се мъчат, докато другите части спят. Тук идва и разликата между стандартен процесор и StemCell такъв.
Чиповете, разработени по новата технология на Creative, разполагат с 24 еднакви и независими елементи, като те постоянно се прегрупират софтуерно, в зависимост от задачите, които изпълняват. Така няма бездействащи сегменти и такива, които изнемогват.
Хората зад Zii дават още един смисъл на епитета зелен, който използвахме по-горе. Техните чипове би трябвало да струват 1/100, да тежат 1/100 и да бъдат 100 пъти по-екологични, ако ги поставим до актуалните процесори.

Zii Egg пък е първото устройство, което ще използва такъв чип. То вече се разпространява сред разработчиците и може да работи с Android или специално разработена за него ОС, наречена Plaszma. Писането на софтуер и за двете би трябвало да бъде възможно най-елементарно.
Под черупката на яйцето се крие огромен шанс за всички големи риби в hi-tech бизнеса, защото Zii Egg и неговите наследници на практика на са готови устройства, а платформи, които могат да се модифицират, брандират и използват както сметне за добре компанията. По наша преценка HTC ще са едни от първите, доверили се на Zii.
Резултатите от съвместната работа на известните производители върху платформата, която ви представихме, могат да бъдат потресаващи. Размерите на ZMS-05 чипа са 100 пъти по-малки от тези на стандартен процесор със същата производителност. Creative дават и друг пример - едни от най-мощните супер компютри могат да бъдат умалени до 100 пъти, ако използват StemCell технологията. Достатъчни са 6 процесорни рака с височината на човек, за да се постигне изчислителна мощност от 1 терафлопс. Досега имахме нужда от цяла сграда, приблизително 100 пъти по-голяма, за да постигнем този резултат. Сами разбирате в какви малки размери се побира тази мощ - нямаме представа каква производителност ще предоставят големите колкото нокът ZMS-05, но със сигурност тя ще разчупи представата ни за съотношение между размер и "ум".
Очаквайте повече информация за Zii Egg в идните броеве на списание Download.BG.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 28.07.09, 20:13, dreamskill:
    Най-накрая.А кога ли тези процесори ще влезнат в компютрите ни?
  • Вторник, 28.07.09, 21:03, anonymous:
    Тва ми звучи Суперррр!! Много ще се кефя... Дано по- скоро да стане нещо. Тва ще е като чакането за Palm Pre ... Cool
  • Вторник, 28.07.09, 22:03, anonymous:
    ” Най-накрая.А кога ли тези процесори ще влезнат в компютрите ни? „

    Ще стане като спрем да се интересуваме какви лаптопи да вземем...

  • Вторник, 28.07.09, 22:21, dreamskill:
    ” Ще стане като спрем да се интересуваме какви лаптопи да вземем...
    ХАХаХАХАМа кат вземем лаптопи няма да разберем как са минали поне 2 години

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.