download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Favit.com доставя RSS новините за секунди

14.08.2009 16:31 (преди 14 години и 8 месеца) | stefankr | показана 1806 пъти Статистики

От вчера favit.com успешно интегрира Publisher Subscriber Hub Bubble (PubSubHubbub) протокола, който е решителна стъпка към Real Time Web средата.

Най-голямото предимство при употребата на този нов протокол е че "новинарските емисии" (RSS емисиите) достигат до крайния потребител в рамките на 2-3 секунди след публикацията им, което е в пъти по-бързо от досегашните постижения на Atom и RSS протокола, които доставяха само новините от най-големите източници в рамките на няколко минути, а за по-неизвестните и публикуващи по на рядко блогове минаваха часове, дори понякога дни преди статиите да пристигнат.

Как се постига тази скорост и каква е разликата с досегашния модел?

Атанас Юруков, главният архитект и дизайнер на favit.com разяснява спецификите на новия протокол:

Фундаменталната разлика с досегашния "polling модел" е че клиентите (сървъри, rss четци, widget-и) вече не изпращат непрестанно заявки за ново съдържание и не получават отговор, който съдържа цялата rss емисия, независимо дали вече имат част от нея или не. Сега, когато аз като издател публикувам нещо - веднага уведомявам хъба, през който минава емисията ми за ново съдържание, а хъбът на свой ред препраща уведомлението до всичките ми абонати и всичко това се случва в рамките на няколко секунди.

По този начин се спестява много трафик и сървърни ресурси, а и създаването на приложения за обработка и работа с rss емисии става много по-лесно. Надявам се, че с този протокол ще се появят още конкуренти на Google Reader.

Добрата новина е че не трябва да сте програмист, за да се възползвате от новата технология. Водещите блог платформи като Blogger & Wordpress, предлагат тази функция на клиентите си по подразбиране. Ако пък ползвате wordpress на собствен домейн, може да се възползвате от новия протокол и да прекарате емисията си през някой от публичните хъбове, с помощта на този плъг ин: http://wordpress.org/extend/plugins/pubsubhubbub/

Останалите потребители може да ползват услугите на http://feedburner.com/, за да могат статиите им да пристигат мигновено в различните RSS четци, като Google Reader или четецът на Favit.com.

Източник: favit.bg, Мартин Линков

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.