download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Подслушването на мобилни телефони става достъпно за всеки

27.08.2009 10:48 (преди 14 години и 7 месеца) | dulo | показана 8630 пъти Статистики
Небезизвестната немска хакерска група Chaos Computer Club (CCC) обещава, че до два месеца публично ще представи технология за разшифроване на GSM-разговорите в реално време. Според CCC, това незабавно ще окаже влияние върху престъпния свят – например уличните търговците на наркотици няма да могат вече да разчитат на защитата от подслушване, осигурена от GSM стандарта.

     В интервю за Financial Times хакерите обясняват, че създадения от тях алгоритъм дава възможност за подслушване на GSM-разговори с помощта на лаптоп за около 500 евра, без да е необходимо специализирано радиооборудване. Според CCC, успешни опити за разбиване на алгоритмите за шифриране на GSM-мрежите има, но са засекретени и се ползват от различни частни и държавни организации.
     Всеки алгоритъм за шифроване може да бъде разбит с нарастване на изчислителната мощност, след което да бъде заменен с друг. В случая това не е толкова лесно, защото смяната на въпросния алгоритъм А5/1 за шифроване на GSM връзката ще доведе до невъзможност да бъдат използвани по-стари модели мобилни телефони. По-висока надеждност осигурява алгоритъма A5/3, използван в 3G мрежите, а и собствениците на смартфони могат да използват собствени софтуерни методи.
     Представете си ситуация, когато собственик на съвременен смартфон с поддръжка на3G-мрежи пристига в държава, където тотално се прослушва GSM трафика и 3G не се поддържа. Едва ли на някой може да му хареса такава намеса в личния живот. Остава само да чакаме публикацията от CCC (Chaos Computer Club) и да се надяваме на бърза реакция от страна на мобилните оператори.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.