download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Процесор на въздух

07.09.2009 14:01 (преди 14 години и 7 месеца) | varban007 | показана 2982 пъти Статистики
Поредната налудничава (на пръв поглед) идея в сферата на изчислителната техника.
Развитието на технологиите ту затихва, ту се засилва. И докато преди няколко месеца нямаше почти никакво движение, в последните дни с какво ли не се сблъскахме – образци на квантови процесори, изграден от единична молекула оптичен аналог на транзистора, разбрахме, че ДНК има възможността да помага при производството на чипове, оптичният компютър – и той заработи.

Но има и друга гениална идея, хрумнала на учените още 60-те години на миналия век. Тя е процесор, който да работи на въздух. Или – пневматичен процесор. Тъй като тогава е била оценена като незначителна, голяма част от изследванията са били насочени в по-обещаващи области. Но пък от мичиганският университет създадоха и това чудо.

Принципът на работа на пневматичния процесор е достатъчно прост. За нулите и единиците отговарят създадения в микро-каналите вакум или атмосфера. При наличие на вакум – генерира се 0, при наличие на въздух – 1, а предвижването на информацията се регулира от клапани, които биват управлявани от допълнителни камери, които от своя страна са отделени от микроканалa чрез мембрана.

В зависимост от промените в налягането, мембраните се огъват като затварят или отварят клапаните и така предават информация за даден канал. Един от учените, Марк Бюрс, смята, че този процесор ще намери приложение в сферата на микрофлуидните устройства, които лесно могат да се свържат с неговата логиката. За скорост, няма как да си говорим – този процесор е по-бавен и от най-примитивните електронни, затова никой да не очаква “въздушен” чип в бъдещия си компютър. Тази разработка може да се окаже полезна само в специфични сфери на промишлеността и научните изследвания.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 07.09.09, 15:33, anonymous:
    Хора без работа...
  • Понеделник, 07.09.09, 16:57, insecteater:
    На такъв процесор му е все тая атомна бомба ли ще падне наблизо или ще има слънчево изригване. EMP-а му е безразличен.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.