download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

3-D Рим е построен за един ден от 150 хиляди снимки

18.09.2009 07:51 (преди 14 години и 6 месеца) | stefankr | показана 2954 пъти Статистики
Древният Рим не е построен за един ден, но днес може да бъде дигитализиран за много кратко време. Нов компютърен алгоритъм, разработен от Университета във Вашингтон използва стотици хиляди снимки, направени от туристите, за да реконструира автоматично в цифров вид целия глад и то за едно денонощие.
Софтуерът обработва постоянно нарастващия брой снимки от фотосайтовете. Цифровият Рим е създаден от около 150 000 фотографии, разположени на Flickr.

Компютрите са анализирали всяко изображение и за 21 часа са създали от тях единен триизмерен модел. Така наблюдателят може да "лети" над забележителностите на Рим - Фонтан ди Треви до Пантеона и дори да разгледате интериора на Сикстинската капела.

"Истинско предизвикателство бе да се обединят събраните изображения, - споделя доцентът по компютърни науки Самир Агарвал. - Дори и да имахме цялото оборудване, което може да ни се достави, реконструкцията чрез толкова снимки би отнела цяла вечност". Ранната версия на технологията за сшиване на изображенията е известна като Photo Tourism (http://phototour.cs.washington.edu/). Тя е лицензирана през 2006 година от Майкрософт в момента може да се изтегли като Microsoft Photosynth и "С Photosynth и Photo Tourism ние възсъздавахме най-вече исторически обекти. Сега се опитваме да направим същото и с останалата част на града", - разказва съавторът на проекта и доцент от Cornell University Noah Snavely. Освен триизмерният Рим, екипът е пресъздал и хърватския град Дубровник, обработвайки 60 000 снимки за 23 часа, използвайки клъстер от 350 компютри. Венеция е дигитализирана чрез 250 000 снимки за 65 часа, но с клъстер от 500 машини.

Новата версия на софтуера притежава алгоритъм, който определя най-често съвпадащите снимки и се концентрира над тях. Освен това се използват паралелни изчисления, което позволява програмата да работи едновременно на много компютри или на отдалечени сървъри, свързани чрез Интернет. Така в бъдеще може да се появят дигитални модели на всички градове.

Източник: 3dnews.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 18.09.09, 13:59, boy4o:
    Спомням си, преди 2-3 години едни мераклии от форума бяха решили да правят 3D модел на Хисаря. При това по най-ръчния способ.
     
    Интересно, докъде ли го докараха?

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.