download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Intel показва производителността на 32nm Westmere процесорите

28.09.2009 16:31 (преди 14 години и 6 месеца) | varban007 | показана 1684 пъти Статистики
Добра комбинация на CPU+GPU на една платка.
Първите два процесора на Intel, произведени по 32-нанометровия технологичен процес носят кодовите названия Clarkdale и Arrandale. Първият е за десктоп пазара, а другият - за мобилни платформи. Двата заедно са първите Nehalem-базирани процесори, които обявяват старта на новата технология при производството и са следващият Tick в тенденцията Tick-Tock (предходната архитектура бива "смалена" преди да излезе новата).

За справка: Тick - нов технологичен процес - транзисторите стават по-малки.
Тock - нова микроархитектура - преструктуриране на самата микропроцесорна архитектура.

Clarkdale и Arrandale принадлежат към Westmere, която е Nehalem архитектура с по-миниатюрни транзистори. Това позволява на Intel, редом до чипа с процесорните ядра, да постави графичен чип. А този графичен чип е произведен по предходния (съответно и по-голям) технологичен процес, което означава, че отделяната топлина ще е повече, а самото GPU има нещо общо с вградената графика при старите Intel чипсети.

Въпросните процесорите са с по две ядра, но притежават поддръжка на HyperТhreading технологията, благодарение на която всяко ядро изчислява по две нишки едновременно - 2 физически ядра * 2 (HyperТhreading ) = 4 виртуални.

Що се отнася до Intel, те твърдят, че производителността на вградената графика при новите процесори ще е до 50% по-производителна от текущите X4500HD, вградени в последните им чипсети. Благодарение на такива стойности Clarkdale и Arrandale ще имат поддръжка за възпроизвеждане на аудио формати с високо качество като Dolby TrueHD и DTS-HD, които затрудняват не само сегашните вградени решения на Intel, но и видеокартите на ATI и nVidia (единствено Radeon HD 5800 серията ги поддържа напълно).

Консумацията на новите продукти в ненатоварен режим (idle) ще е само 30W.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 29.09.09, 15:09, anonymous:
    Ти случайно да си направил нещо по-добро от AMD?

    И да, правят. И то какви! Принудиха Intel преди няколко години да си смени генерално отношението към 64 битовата платформа и даже да купят от AMD технологията x64, за да могат да я използват в Intel-ските процесори. А тяхната собствената IA-64 платформа отиде на заден план, поради несполучлив подход... Да не говорим, че въпреки свръхогромния мултимилиарден бюджет и човешки ресурс на Intel, дълго време дишаха прахта на AMD, едва в последно време си възвърнаха отчасти позициите, но все още многоядрените им процесори страдат от лоша синхронизация между ядрата, нещо което при AMD процесорите не е проблем.
    Лошото е, че и AMD правят грешки. Като такава може да се посочи закупуването на ATI, и то в неподходящ пазарен момент... Но кой знае, може и това да се поправи в бъдеще.

    Конкретно за този въпрос с вградените графични ядра - AMD също има такъв проект, както и Nvidia впрочем. Ще поживеем, ще видим... От всичко това печелим само ние потребителите. Нека да има конкуренция и да им поевтиняват продуктите, при това не за сметка на качеството и бързодействието, както беше досега.

  • Вторник, 29.09.09, 15:23, dhtj:
    ” Ти случайно да си направил нещо по-добро от AMD? „
    аха, вчера направих къщичка за кучето на един приятел
    ” бля бля бля преди няколко години бля бля бля бля преди дълго време бля бля бля „
    говорим за сега, не ме интересува преди 10 години дали са правили комбайни или процесори, важното е че сега интел са лидери ...[/q]
    ” Конкретно за този въпрос с вградените графични ядра - AMD също има такъв проект „
    е разликата е че на интел проекта е в много по напреднал стадии.... тоест амд пак са назад
    В битката АМД срещу интел , амд печели само в цената, навсякъде другаде е леш
  • Вторник, 29.09.09, 23:24, anonymous:
    Много големи разбирачи се извъдихте. Колко от вас поддържат поне 100 компютри и имат реален практически опит с различни платформи? И колко компютъра имате във вас, колко от тях са с Intel и колко с AMD, VIA, PowerPC, ARM или друг процесор? Аз имам 6 действащи компютри в нас и части за поне още толкова. Реално мога да сравня (и го правя често) различни чипсети и процесори - например Phenom срещу Core Duo и Core Quad. Вие правили ли сте такива тестове, или като типични пуберчета-тролчета пишете само "блябля"? Толкова може да се очаква от вас, но къде бяхте вие когато AMD е направила първия си процесор (влажен поглед на баща ви, или и той е бил още пубер?) или имате ли в момента достъп до инженерни образци от новите процесори на Intel, AMD или други производители? Неукият като не разбира, може единствено да се присмива, само дето във вашия случай сте толкова неуки, че не разбирате как се присмивате на себе си. Тръгнали да си мерят работата с хора, които работят от години в тази област...
  • Сряда, 30.09.09, 00:55, dreamskill:
    Ми аз поддържам компютрите на 3 блондинки, които според мен се равняват на около 4.82 трилиона компютри на обикновени потребители Все пак говорим за 2 лаптопа с интелски процесор и настолни с amd.
    А я ми кажи, ако знаеш толкова много, кое е първо - кокошката или яйцето.
  • Сряда, 30.09.09, 13:56, anonymous:
    Това каква връзка имаше с прословутите процесори на Intel? :)

    Ако все пак държиш да знаеш отговора - кокошката. Независимо дали е създадена от Бог, както пише в Библията (и всички останали свещени книги на всички видове религии), определено пише, че е създал животните, а не ембрионите или яйцата им, както и Адам и Ева - като възрастни индивиди. Или ако си почитател на еволюционната теория - тогава кокошката би се излюпила от яйце, което е снесено от някой неин предшественик, в близко родство с динозаврите. Съгласен ли си, или ще докажеш обратното?

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.