download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Intel говори за бъдещето на чиповете

13.12.2009 08:39 (преди 14 години и 4 месеца) | varban007 | показана 2011 пъти Статистики

По-новата технология = високи честоти + ниска консумация.

Корпорацията Intel тази седмица заяви, че е направила пробив в търсенето на начин да направи транзисторите по-бързи и освен това консумиращи по-малко електроенергия. Това се постига чрез интегриране на high-k гейт с транзистор от смесен полупроводник. Резултатите са били представени тази седмица на International Electron Devices Meeting (IEDM) - международна среща по електронни устройства.

От известно време се обсъждаше възможността силициевият канал на транзистора да бъде заменен с материал от смесен полупроводников тип като InGaAs (индиев галиев арсенид). Досега, такива транзистори са използвали гейт на Шотки без никакъв диелектрик и бяха отхвърлени заради големите утечки. Идеята на Intel е следната: да се постави диелектрик от вида high-k и така утечките на тези QWFET (quantum well field effect transistor) драстично ще намалеят.

Изготвеният прототип е произведен върху силициева подложка, което означава, че за внедряването на новата технология няма да е необходима нова производствена база. А смяната на оборудването винаги е най-значимата "спънка" за комерсиализирането на повечето революционни разработки.

Чрез използване на high-k диелектрикът, утечките на намалени 1000 пъти (при късоканални устройства), а дебелината на електричният оксид е намалена с 33%. Това води до по-високи честоти и разбира се, повишаване на производителността на чипа.

Майк Мейбъри от Intel казва, че все още има работа за вършене по въпроса, но трябва да сме готови за по-нататъшен прогрес.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.