download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Десет остарели технологии, които трябва да изчезнат

25.12.2009 12:54 (преди 14 години и 3 месеца) | stefankr | показана 3792 пъти Статистики
Пейджъри, дистанционни и дискети - те ни служиха вярно, но постепенно отстъпват мястото си на по-съвършени технологии и трябва да изчезнат през следващите години.
Ето кои технологии трябва да напуснат нашия свят в близко бъдеще:

  • Апаратите за факсимилна връзка
    Факсовете заемат излишно място в офисите. Тези електронни динозаври отдавна трябва да са на сметището. Факс-машината е комбинация от принтер, скенер и аналогов модем. Представете си само целия процес и ще разберете колко време пари, хартия и електричество се хаби напразно. Документът, съхраняван в цифров вид се отпечатва, сканира се от факса, цифровото изображение се конвертира от модема в аналогови сигнали и се пренася по телефонната линия. От страна на получателя друг модем преобразува данните в цифров вид, принтерът на факса ги отпечатва и накрая ръчно или със скенер документът се цифровизира. Хей, не сте ли чували за електронната поща?!

  • Гнездата за запалки в автомобила
    Те се появиха през 1920 година. Трябва незабавно да изчезнат от автомобилите ни. Подобни електрически изводи са опасни, ненадеждни, нестабилни и неудобни; изискват закупуване на специални адаптери. Гнездата за запалки трябва да отстъпят мястото си на USB-порта, например, тъй като повечето хора вместо да си палят цигарите в автомобила предпочитат да използват смартфони, навигатори или други джаджи.

  • WWW
    Префиксът www в интернет адресите е бил замислен да се идентифицира типа на уеб-ресурса, който се посещава, за да се разграничи от FTP, примерно. Днес префикса www, както и http://, са нужни, брауърите се справят и без тях....

  • Визитки
    Визитните картички са морално остарели, тъй като изискват допълнително време за въвеждане на информацията от тях в електронна база данни с бизнес-партньорите. Много по-лесно е да се обменят мобилни телефони, имейли и координати с други комуникационни средства.

  • Видеотеките
    Ако още някъде има видеотеки, то трябва да се знае, че това са последните им дни. Безспорно е предимството на онлайн услугите, от чиито обширни каталози лесно се избира филм.

  • Дистанционното управление
    Дистанционните управления, с които сменяме телевизионните канали и увеличаваме и намаляваме силата на звука постепенни ще бъдат заменени с мобилни приложения в GSM-а. Няма да се търси къде е оставено, няма да се обвива в найлон, за да издържи повече, няма да има нужда от батерии, телевизор DVD и климатик ще се управляват от едно място.

  • Фиксирани телефони
    Фиксираните телефони изчезват. Само си помислете колко от вашите приятели, колеги и роднини могат да бъдат открити по фиксирания телефон. Старите фиксирани телефони не ни дават незабавна връзка с човека, който търсим, не можем да изпращаме текстови съобщения, телефонните секретари са доста демоде.

  • Аудиодисковете
    Музикалните компакт дискове нямат никакви предимства пред МР3-ките. CD-тата замърсяват природата, лесно се надраскват, не е удобно да се носят.

  • Сателитно радио
    Спътниковото радио някога бе отлична идея. Радио може да се слуша навсякъде, където поискате. Но сега има достатъчно алтернативни източници: МР3, подкасти, аудиокниги, мобилен интернет.

  • Регистрация по сайтове
    Регистрирането в различни сайтове изисква въвеждане на имейл и парола, пощенски код, град, страна... Би трябвало регистрацията максимално да бъде опростена, например с OpenID.

    От Pixmania посочиха кои устройства ще изчезнат през новата 2010 година: DVD-плеърите ще бъдат изместени от Blu-ray плеъри и цифрова дистрибуция на видеосъдържание, GPS-навигаторите ще станат част от смартфоните, Wii Remote ще бъде заменено от по-съвременни технологии за следене движението на играещия (вж. http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Natal). Едва ли човечеството ще се откаже от зарядните за мобилни телефони и компютърната мишка.

    Източници: compulenta.ru, Computerworld, Daily Telegraph и The Register

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    • Събота, 26.12.09, 23:58, 3246:
      ” И не бива. Повечето от цитираните тук технологии са широко използвани и необходими. Бих добавил доста, които по една или друга причина са изчезнали вече, но липсват много на голям брой хора по света - например ISA слота на дънните платки. Най-добрите професионални звукови карти например са на ISA слот и постоянно имам запитвания от музиканти как да включат еди коя си звукова платка, която струва луди пари (често над $2-5К, понякога над $20К), както и много от платките за програмиране на автокомпютри. „

      Да. А тези дето пишат статиите явно не са в час със състоянието на финансите на средностатистическия бг потребител. Да не говорим, че НОИ поне още години ще взима информация ВСЕКИ МЕСЕЦ от всяко счетоводство на ДИСКЕТА.

    • Понеделник, 28.12.09, 16:42, anonymous:
      Няма да изчезнат не само заради финансови причини (често по-старите технологии са по-скъпи - директно или като съотношение капацитет/цена или скорост/цена) и не само заради нашите конкретни условия. Изпозлват се в цял свят и няма никаква причина да изчезнат. Цялата статийка ми изглежда като ламерско изказване на някое пуберче под изискванията на някоя игра, примерно "ехаааа, колко е стара (тя е най-много отпреди месец примерно, не дай си Боже да е отпреди година-две или няколко... тогава изглежда праисторическа в очите на родения след Windows XP потребител...). А конкретно за НОИ - от доста време приемат и по електронна поща, както и през техния web сайт, при това без сертификат. Но повечето счетоводители така или иначе не могат да се справят и предпочитат по изпитания за тях начин (толкова трудно са го научили, а и не щат да хабят още поне толкова усилия да научат как се attach-ват документи) :)
      Относно самите "остарели ненужни" технологии - факсовете позволяват нещо, което е трудно със сканиране - подпис и печат и пращане обратно, с голяма сигурност за автентичност. При сканиране може да се направи, но и много шмекерии могат да се направят върху документа и затова не се признава - както тук, така и във всички известни ми страни.
      Фиксирани телефони - в много страни могат да получават и изпращат СМС-и, това зависи от оператора и модела на телефона. И тук много хора имат такива телефони, но БТК/Виваком няма такава функция, или поне не ми е известно да я имат, дори и в тестова фаза. Освен това повечето хора на запад ползват интернет (ADSL), кабелна телевизия, IP телефония и още куп услуги именно през телефонната линия и там почти всички имат land line, както я казват. Даже банките и много други институции искат да се регистрираш с такъв телефон, а не с мобилен...
      CD audio дисковете - абсурдно е да се сравнява качеството на MP3-ките с чистия, макар и дискретизиран (с честота 44.1 KHz) сигнал. Естествено, аналоговият сигнал не е дискретизиран (цифровизиран и прекъснат), но нашето ухо не може да установи прекъсване 44100 пъти в секунда, а и тонколоните няма как толкова бързо да приберат мембраните. Но MP3-ките чувствително отстъпват на CD качеството, защото се режат честоти, т.е. това е компресия със загуба на качеството - по дефиниция на стандарта, за разлика от FLAC и др.
      Дистанционно - пробвал съм с PocketPC и GSM-а, в пъти по-неудобно е, а и не всеки GSM има инфрачервен порт. А и ако го изтървеш, което става често с такива у-ва и жени около тях, те е яд много повече, отколкото обикновеното ДУ, макар че и то не е особено евтино - 10-14 лв. минимум за простите варианти.
      Визитните картички - абсурд, просто никога няма да изчезнат, поне докато има хартия (а сигурно и след това). Няма да изброявам многобройните причини, само ще спомена, че визитката е въпрос на престиж и масово се използва в целия свят, просто е задължителна и се гледа с недобро око, ако отидеш на среща и не си дадеш визитката още в началото на разговора.
      Запалките - хубаво, ама далеч не всички у-ва имат един и същ вид USB порт, нещо повече, има няколко стандарта... А и ще трябва да направят USB запалки за пушачите :)
      Много може да се пише и според мен авторите трябва сериозно да се замислят как са сътворили такова жестоко умотворение.
    • Понеделник, 28.12.09, 17:51, shaman:

      Сателитното радио и като цяло Сателитното предаване, само по себе си е нещо доста добро решение, за приемане на радио канали от една то4ка до друга, както и обхващането на райони със слабо или никакво покритие на радио сигнал.
      Въпреки, 4е пове4ето радио канали, ве4е излъ4ват в цифров формат, все oще малко от тях имат голямо наземно(Terrestrial-но) покритие.Пове4ето от тях са насо4ени към определен район на покритие, обхващащ най-ве4е силно населените места, респективно по-големите градове.
      Откъснатите то4ки просто нямат достъп до наземните сигнали или поне много малка 4аст са покрити.
      Как ина4е бихме слушали BBC или което и да е, ако няма ефирно наземно покритие?Чрез сателитен сигнал, естествено.
      Затова Цифровото Сателитното радио самия аз не смятам, 4е е нещо ненужно, напротив, информацията предавана в цифров сигнал е по-голяма или ина4е казано, имаме по - голям пренос на данни(така наре4ения Symbol Rate).
      Дигиталния сигнал, който идва до вашия приемник е съпроводен и със допълнителна информация, 4иято цел е преодоляване на възникналите грешки при предаване(FEC).
      Сателитния радио(а било то и видео) сигнал, излъ4ен от обикновена станция, разположена на земята, се демодулира и мултиплексира в многоканален поток, който позволява освен приема на радиото, да полу4ите и допълнителни услуги.
      С помощта на сателитния носител(Транспондер) , при дигиталния сигнал (посо4вам като пример) 6 отделни сигнала,всеки един от тях 6Mbps, се обединяват в 1 със скорост 36Mbps, като всеки един от тях може да пренася разли4на информация(ТВ/Радио сигнал,служебни връзки, интернет комуникация, данни, допълнителна информация и т.н), докато от същия носител, със същата големина на 4естотната лента, може да се предава само един аналогов сигнал.
      Така 4е пак ще се повторя, Сателитния Радио сигнал не смятам, 4е е нещо остаряло.
      _____________________________
      In The Hands of The Shaman ®

    • Вторник, 29.12.09, 19:12, nikolatirol:
      Що се отнася до стационарните телефони - не мога да се съглася. Моят телефон е с оптичен кабел и по него ми идва сигнала и за телевизията и и Интернет.
    • Сряда, 30.12.09, 04:55, anonymous:
      # Гнездата за запалки в автомобила
      Те се появиха през 1920 година. Трябва незабавно да изчезнат от автомобилите ни. Подобни електрически изводи са опасни, ненадеждни, нестабилни и неудобни; изискват закупуване на специални адаптери. Гнездата за запалки трябва да отстъпят мястото си на USB-порта, например, тъй като повечето хора вместо да си палят цигарите в автомобила предпочитат да използват смартфони, навигатори или други джаджи.

      Не че нещо ама... повече от 50% от българите пушат! Да не казвам по-солидно число че ще почнете да спорите. Как ще махнеш запалката, с какво ще си палим ние цигарите да се тровим а ? Ако искате можете да си сложите и площадка за излитане на космическа совалка вместо тавам ама...

      # Аудиодисковете
      Музикалните компакт дискове нямат никакви предимства пред МР3-ките. CD-тата замърсяват природата, лесно се надраскват, не е удобно да се носят.

      Като не си запознат не пиши глупости!!! Ако знаеше каква е разликата в звука от една Mp3`ка и един матричен диск нямаше да пишеш фафли.

      # Дистанционното управление
      Дистанционните управления, с които сменяме телевизионните канали и увеличаваме и намаляваме силата на звука постепенни ще бъдат заменени с мобилни приложения в GSM-а. Няма да се търси къде е оставено, няма да се обвива в найлон, за да издържи повече, няма да има нужда от батерии, телевизор DVD и климатик ще се управляват от едно място.

      "-Скъпа, пак ли говориш с майка си? Не опитвам се да включа климатика..."
      "- Да му се невиди, не мога да пусна водата в тоалентата защото ми падна батериата на телефона..."
      " - Мтел добър вечер с какво да ви помогнем? Здравейте, случайно да знаете къде в менюто се намира опцията за пускане на телевизора, защото изпускам Шоуто на Слави..."

      НЕПРИЛОЖИМО!!!

      Междо другото представяш ли си един средностатистически българин да работи с такива дивотий, а пари за тези работи?

    Платени препратки

    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.