download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Всеки пети читател в САЩ е преминал на електронни книги

19.01.2010 19:31 (преди 8 години и 9 месеца) | stefankr | показана 3315 пъти Статистики
20% от американските читатели са престанали да купуват книги от хартия и са преминали към електронни книги. Такива са резултатите от изследване, проведено от The Book Industry Study Group (http://www.bisg.org/) и публикувано в края на миналата седмица във в-к "The Independent".
От потребителите на цифрови издания 47% четат е-книги направо от компютъра. На второ място е устройството Kindle с 32% от потребителите. Няколко други устройства за четене си поделят приблизително по 10% всяко.

Нека отбележим, че 81% от анкетираните са заявили, че рядко или от време на време купуват е-книги. Само 28% определено купуват електронни книги със защитени цифрови права, забраняващи копирането на произведението от едно устройство на друго.

В анкетата са участвали 868 човека.

Източник: lenta.ru, The Independent

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

 • Четвъртък, 21.01.10, 10:31, кака.лара:

  Цитат
  Някога в бъдещето
  Обикновен български дом.

  - Тате, може ли да използвам 99 долара от твоята карта? Трябва да платя за една книга.
  - И каква е тази книга?
  - Ъ-ъъъ, на този…Вазов – „Под игото”.
  - Защо ще я купуваш? Имаме я!
  - Така ли?! И в коя директория е?
  - Каква директория ?! Ето я там – на библиотечката…
  - Пфу! Та това е класическа хартиена книга!
  - Е и?! На твоите години точно тази книга четях.
  - На твоите години, на твоите години…Бля-бля!...Там няма търсачка! Как според теб, ще си вадя цитати? И аудио ефекти няма! Нито анимацийки… Само текст! Поне да можех шрифта да му сменя… Ама ти добре ли си?! В училище всички ще ми се подиграват! Сам си я чети…….
  - Е, добре де ! Вземи DVD. Купих го преди около 15 години.
  - Каквоооо?! DVD?? И как според теб ще прочета тая антика?! По-добре го продай в научно-техническия музей! Абе ти още малко ще ми предложиш Вазов на перфолента!!
  - Като си толкова умен сам си го потърси в нета и си го изтегли!
  - Безплатно да изтегля книгата?!
  - Ми да! Че как иначе?! Книгите на Вазов от много време нямат авторски права…Все някъде ще я има.
  - Стига бе, тате! По ваше време – в началото на века може и така да е било. Не знаеш ли, че вече 5 години минаха откакто Американската асоциация на издателите на книги държи авторските права на абсолютно всички книги за всички времена. Или искаш да лежа в затвора като някой сектант?!
  - Е, че Вазов не е американец! Какво общо имат американските издатели?
  - На кой му пука! Тате, ти случайно да не си антиглобалист!?
  - Не, разбира се! Но, сине, как може да похарчиш 100 долара за един файл?! По добре помоли някой от горния клас да си менкате файлове.
  - Аха! Обаче ако ми дадат целия Вазов къде ще го чета?!
  - Как къде? Те – своето копие у тях си, а ти твоето – у дома!
  - Абе ти си съвсем изостанал! Книга може да се чете само на компа, на който е купена. А и кода за достъп там ще е друг…Накратко, татенце, давай парите! Ще си купя нормална книга.
  - Добре де, ето ти паролата за еднократно теглене на 99 долара от нашата сметка… По наше време 100 долара си бяха пари…
  - Ок. Изтеглих. Thanks.
  - Добре де, дай и аз да погледна! …А какви са тези картинки? Такова в романа нямаше
  - Задръстеняк! Та това са банери! Без банерите книгата струва 699 долара.
  Отвореният файл бил изпъстрен с мигащи съобщения "Axe Proffessional, 2018 – съвременни брадви с лазерно наточване”; „Козметичен салон? При Рада Госпожина? - няма да допуснем да се превърнете в бабичка”; „Измъчват ви проблеми? Телефон на доверието? Мунчо? ‘; „Кредитираме! Обезпечаваме! Нисък процент!”; „HADJIMARKO.COM” – укриване на наркотрафиканти и терористи от и на всички точки по земното кълбо…
  - Сине, какво е това – текстът на романа не се вижда изобщо!? Трябва да почакам да изчезнат банерите ли?
  - Ти сякаш от Луната падаш! Има да чакаш до второ пришествие! Текстът трябва да се чете със специални очила. Без тях се виждат само рекламите!
  - Това пък защо?
  - Е, как защо?! За да не може никой освен, този който е платил книгата да чете . Представи си, че аз плащам за книгата, а някой друг – без да плаща нищо, също може да чете…
  - Простотия! А ако аз също си сложа очила?!
  - Ха, излагаш се! Файлът е настроен само за моите очила. Другите очила имат друг код.
  - Добре! Я дай тия очила да погледна през тях…
  - Как ще гледаш? Очилата няма да те разпознаят по зеницата. Освен съобщение, че ползваш чужди очила, нищо друго няма да видиш. Айде, тате, не ми пречи с глупостите си…Трябва бързо да прочета романа преди да ми е изтекъл лиценза, че иначе или трябва да доплащаш файла или той ще се самоизтрие… Не ми пречи, чета…

  3 часа по-късно….
  - Уфф, край! Прочетох я!
  - Как я прочете! Цялата книга?! „Под игото”?!
  - Ами да! И по-бързо щях да я прочета, ако не бяха рекламните паузи на всеки половин час.
  - Все пак, не ти вярвам. Кой е , например чорбаджи Мичо Бейзадето?
  - Кой кой е?
  - Аха, ясно! Кой е Бойчо Огнянов? Коя е хаджи Ровоама ?
  - Ае излагаш се! От къде да знам кои са? Че аз само Home Edition версия четох. Разбрах само, че някой си Огнянов убива един турчин със зелена чалма и после се крие в гората… За всички останали трябва да прочета в Professional версията или направо в Enterprise Edition. Но нямаме толкова пари!
  - М,да, да полудееш просто. На къде отива света!
  - Отиде вече! Трябвало е да се мисли по-рано…

 • Четвъртък, 21.01.10, 15:40, dhtj:
  И според мен електронните книги (тези с E-ink) диспелей са много по-удачни от нормалните... Представяте ли си да четете "война и мир" - да я четете в автобуса или да я носите в раницата си... А пък да се чете легнал е невъзможно - или ти отмаляват ръцете или ти се деформира гръдния кош като подпреш книгата на него... А едно E-ink устройство е не повече от 200грама и е по тънко от един пръст... 1000 мегабайта (една microsd карта е сигурно 1-2 грама) са къде по леки от 1000 страници , че даже са и по евтини
 • Четвъртък, 21.01.10, 20:51, phrozencrew:
  Това е бъдещето! Колкото и да не ни се иска. Аз обичам хартиените неща и сигурно винаги ще си купувам хартиени книги или поне докато ги има. Но пък повече никога няма да си купя вестник. Хартиените вестници ги намразих заради стила, откровените лъжи и простотията, която се лее от тях. Повече от 2 години не съм си купувал ежедневник, но имам известен допир с тази твар. Е променили са се още към по-зле, но така се нагласят за аудиторията, която ги чете - предимно хора без постоянна връзка с мрежата.
  Чета си новините от мрежата, чета и коментарите, мога да изразя и моя гледна точка. Удобно и приятно сутришно занимание, докато си пиеш кафенцето. Макар, че доста голяма част от интернет пресата също е боклукчава. Липсват задълбочени анализи и ...
  Преди време четох, че световно известния вестник Der Spiegel е бил пред фалит и единствено пренасянето му он-лайн го е запазило.
  Бих казал, че проблема с дърветата, глобалното затопляне и замърсяването на водите също кара някои читатели да преминат от другата страна. Замислят, се колко дървета са необходими за един 50 000 тираж на вестник от 32 страници.
  Бъдещето, което игнорираха Звукозаписните компании и Филмовата индустрия им разказа играта. Претърпяха МЕГА загуби, докато се опитваха да игнорират "Napster". Не вярваха, че хората ще започнат толкова масово да си теглят (споделят) музика от мрежата. В резултат се получиха масови фалити. Е да, Napster спря да функционира, но за сметка на това се появиха буквално милиони алтернативи (по онова време дори и за IRC имаше специални приложения за търсене и споделяне на файлове).
  Amazon-ите се усетиха навреме и започнаха една кампания за добавяне на книжки в отделна секция на онлайн-магазина. Те бяха и първите (ако си спомням добре), които представиха BookReader-а на компанията Sony. Онова огромно нещо, което в момента изглежда доста приятно.
  Някои популярни БГ списания също започнаха да издават на 2-та фронта - печатен и хартиен.
  Писатели, също както и рок-бандите се насочиха към он-лайн публикации на книги, като игнорираха импресариа и менажери.

  Практично погледнато, ако трябва да си вземете трилогията на Толкин, за да си я четете в рейса или влака, докато пътувате за работа, ще е много по-удобно, освен лаптопа, да си мъкнете с вас телефона или едно плоско устройство за четене. Но пък ако не ви се чете Толкин, тогава ще можете да изберете от списък с още 200 книги и разкази, примерно..

  Но за феновете си остава любовта към хартиената книга и ако трябва да взема страна, кое е по-приятно и трайно, като усещане - определено поддържам мнението на кака.лара.

 • Четвъртък, 18.02.10, 23:00, stiliyangr:
  ” ...

  Абе Како, какъв мирис на книжна прах, какво шумкане на страници, какъв жив допир? Любов ли правиш с тая книга или възприемаш информация?
  ...
  Та изхождайки от позицията на човек с немалък опит откъм техническата страна на четенето на книги, мога да кажа, че електронните книги са по-удобни за четене, отколкото хартиените. И то поради една много проста причина - обикновено книгите трябва да ги държиш разлистени и изправени. И да плюнчиш и да прелистваш. Докато електронните си ги подпираш някъде и ги четеш. И натискаш копчето за следваща страница я с пръст, я с крак, я с нос ... За да остане време и ентусиазъм да се отдадеш на информацията която струи към теб, а не да се разправяш купчината листа.

  Не се учудвай на мързела, това го пише човек, който си е сложил vnc клиент на лаптопа, за да си сменя/усилва/намаля музиката от домашния компютър, който е на една крачка от леглото му . Може и с дистанционно, ама ме мързи да се протягам да го взема

   Човек като ти чете оплакванията ще реши,че четенето на хартиена книга е тежък физически труд - и съответно своевременно ще се откаже. Какво ти плюнчене,какво прелистване - да не би да прочиташ страницата за две секунди? Пред мен в момента виждам "Тъканта на Космоса" от Брайън Грийн;иначе чета втората книга "Фондацията" - ако нямах интернет,щях да я прочета за по-малко от месец.Тъй като нямам лаптоп или нещо такова,за мен е по-удобно да взема хартиената книга и да седна(или легна) където си поискам и да чета без да ме притесняват разни отражения по екрана,лоша настройка на цветовете му или пък изобщо тяхната липса(имам предвид дисплеите,показващи само няколко оттенъка на сивото). Да не говоря пък за разните там защити и авторизации,чиято цел е да вгорчат живота на тези,които съвестно са си платили за електронно копие на дадена книга...
   Цитатът на кака.лара едновременно ме разсмива и разплаква...
 • Четвъртък, 18.02.10, 23:41, vdamianov:
  Представителна извадка по американски: анкетьорът звъни в Белия Дом, и пита черния бос какви книги обича да чете, и може ли изобщо да чете. След 3 дена умуване скалъпва резултатите от представителното допитване до нацията, и ги изговаря с монотонен глас по радиото, от които същата тази нация узнава, че нейната грамотност се дължи на емиграцията от Кения и Ямайка, еврейския Талмуд, всеобщото равноправието между черните и бели, хомосексуални и бисексуални мравки в процеса на биологическото и културно възпроизводство, и великите традиции на рап-джаз-нинджа-чалгата. Врочем, правилният въпрос не е кой как чете в страната на неограничената неграмотност, а кой е чел и една единствена книга през живота си.
  Ако що-годе интелигентен човек се роди в Америка, със сигурност би се чувствал много, ама много самотен индивид в "обществото".

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
300 вида опаковки и консумативи
www.extrapack.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2018   Experta Ltd.