download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Oracle обеща да развива MySQL и да пусне офис пакет в „облаците”

31.01.2010 10:50 (преди 14 години и 2 месеца) | stefankr | показана 2726 пъти Статистики
Компанията Oracle (http://www.oracle.com/) представи официалните си планове относно отворената СУБД MySQL, закупена заедно с компанията Sun Microsystems, а също така и плановете си за развитието на офис-приложенията. От Oracle ще продължат усилията си по развитието на офиспакета OpenOffice и ще пуснат отделен набор от онлайн приложения за текстообработка, презентации и електронни таблици, сходен с Google Docs.
Много потребители се опасяваха, че с поглъщането на компанията Sun развитието на популярната СУБД MySQL ще спре, тъй като MySQL може да попречи на развитието на собствените продукти на Oracle. Вместо да „погребе” неизискващата много ресурси и свободна СУБД, компанията Oracle ще създаде собствен търговски за MySQL. Освен това разработчиците на Oracle ще работят над съвместимостта на MySQL с продуктите на Oracle.

В Oracle имат сериозни планове за технологията Java. Разработчиците обещават да се пусне нова версия на платформата Java 7 Standard Edition, а новата версия на мобилната платформа Java ME ще бъде максимално съвместима с настолната версия. Разработчиците на уебприложения ще получат по-удобен механизъм за работа с Java-програми.

Пакетът с офис-програми OpenOffice.org, първоначално създаден от компанията Sun, остава свободен - компанията Oracle ще продължи да допринася за развитието му. На базата на OpenOffice.orgсе планира стартирането на онлайн услуга, наречена Oracle Cloud Office.Засега нищо не е известно за съдбата на офиспакета StarOffice, който е платената версия на OpenOffice.org и е конкурент на пакета IBM Lotus Symphony, също така основан на OpenOffice.org.

Операционната система Solaris, чийто код стана отворен през 2005 година също остава в портфолиото на продукти на Oracle. Паралелно със Solaris компанията Oracle съхранява своя проект Unbreakable Linux – специална версия на Red Hat Linux с платена поддръжка от Oracle. Относно популярната развойна среда Eclipse представители на Oracle заявяват, че нейното развитие ще бъде продължено.

Източник: ComputerWorld

  • Oracle България - http://www.oracle.com/global/bg/
  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    • Вторник, 02.02.10, 12:07, galkamalka:
      Хм, сега ми светна как така логото на Oracle цъфна в сайта на SunSolaris.

      Някои хора мачкат "кризата" с яко бачкане..и тиха лудост

    • Вторник, 02.02.10, 13:55, angelicstar:
      Ами да. И Java SDK ще става платено от новата версия вече. Дано да им приседне.

    Платени препратки

    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG
    Компютри за геймъри
    Домашни компютърни системи за игри
    Конфигурации по желание от Перси ООД
    www.persy.com
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.