download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Оптична комуникация между процесора и паметта

08.02.2010 01:06 (преди 14 години и 2 месеца) | varban007 | показана 2678 пъти Статистики
Още "научна фантастика" ...
След като преди време Intel ни представиха оптичната технология LightPeak, която ще свързва периферните устройства с дънната платка, сега се появи нещо по-интересно, касаещо пряко производителността.

Съвременните процесорни технологии достигнаха ниво, при което комуникациите им с оперативната памет се оказва не достатъчно бърза. Вместо тази спънка да продължава да се преодолява чрез по-високи честоти, изискващи и по-голямо потребление на електроенергия, Масачузетският технологичен институт предлагат нещо по-революционно. А именно, шината да бъде на оптична основа, като се използват германиеви лазери.

Изследователите от института са демонстрирали първият германиев лазер, който може да бъде използван за оптична комуникация при стайна температура. Те се надяват да внедрят технологията в микропроцесорния свят. Така чиповете ще комуникират помежду си със скоростта на светлината.

Все още, обаче, никой не обещава кога CPU-то и RAM-а ще започнат да си обменят нули и единици по светлинен лъч. Германият е по-скъп от силиция, което може значително да възпрепятства комерсиалното реализиране на идеята. А това не е единствената причина. Технологии има и чакат да бъдат имплементирани, но в крайна сметка всичко се свежда до пари.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.