download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Google представиха уебвидео контейнера WebM

20.05.2010 02:17 (преди 13 години и 11 месеца) | deezel14 | показана 1506 пъти Статистики
Форматите за стрийминг видео са доста натежал въпрос, особено в последните няколко месеца. Apple и Adobe публикуват отворени писма в сайтовете си, Microsoft и Opera подкрепят Apple, потребителите се вълнуват... Но, въпреки това, Google изглежда са решили да прокарат нов контейнер, който ще работи както с Flash, така и с HTML5, наречен WebM.

На практика в момента се използват два контейнера за онлайн видео, първият от които солидно надделява над втория. Сами се досещате, че става дума за H.264 и Ogg Theora. Google обаче представиха нов свободен стандарт с отворен код и, нещо повече, ще направят всичко възможно, за да му дадат летящ старт.
WebM действително е комбинация от VP8, OGG Vorbis и Matroska. Голямо негово предимство е, че ще се поддържа от всякакви устройства, включително джобни такива, като не заема твърде много системни ресурси. Лицензирането е напълно свободно и няма да има нужда от допълнителни споразумения, каквито са нужни при H.264. Замисляйки се, комбинацията от HTML5 и WebM е идеална за нетбуци, таблети и мобилни телефони. Интеграцията на технологията върху актуалните устройства обаче не би била перспективна, защото ще се налага извършването на софтуерен инкодинг, който се храни с живота на батерията ви.
Към момента Firefox и Chromium разполагат с WebM поддръжка, а Chrome и Opera също ще предложат такава съвсем скоро. Според неофициални слухове MS също ще бъдат част от прокарването на кодека чрез IE9. YouTube пък вече има WebM версия, която, за съжаление, няма опция за гледане на цял екран. Хардуерните партньори на Google за WebM са:
AMD
ARM
Broadcom
Digital Rapids
Freescale
Imagination
Logitech
Marvel
MIPS
NVIDIA
Qualcomm
Texas Instruments
Veri Silicon
ViewCast

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.