download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Intel преобръщат Hyper-Threading технологията

25.05.2010 00:29 (преди 13 години и 11 месеца) | varban007 | показана 2329 пъти Статистики
С увеличаването броя на ядрата в централните процесори, тяхното закупуване все повече се обезсмисля. Факт е, че до момента приложенията, които пълноценно могат да се възползват от предлаганата изчислителна мощ се броят на пръсти, а инженерите от Intel още преди години разработиха технология за многонишкови изчисления – т.нар. Hyper-Threading, който създава виртуални ядра с брой два пъти повече от този на физическите.

Преди няколко години AMD предложиха обратната идея – не едно ядро да обработва по няколко нишки информация, а много ядра да работят само върху една. Това звучеше наистина нестандартно, но досега никой не e успял да го реализира. Изглежда Intel отново ще са тези, които първи ще го направят...

Сайтът X-bit labs твърдят, че в испанската си лаборатория Intel разработват именно такава технология, която носи името Anaphase и трябва да намери приложението си в бъдещите чипове на компанията. Както от доста време знаем, 'сините' представиха и 48-ядрен експериментален процесор, в чиито последователи най-вероятно тази разработка ще бъде имплементирана (софтуерно и хардуерно).

Според предварителна оценка на Intel, прирастът в производителността в работа еднопоточната работа с многоядрен процесор ще е между 41% и 260%. Разбира се, в реалността числата най-вероятно ще са много по-ниски от предсказаните.

Anaphase е една интересна идея, която може да намери място и в графичните ускорители. Все повече и повече видеопроцесорите се стремят да “отнемат” някои от функциите на централните, където концентрирането на голям брой ядра върху един поток информация може да доведе до значителен скок в бързодействието.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 28.05.10, 02:06, dreamskill:
    Нед, би ли ми казал кой е този myp, че ми стана интерестинг
  • Петък, 28.05.10, 07:11, phrozencrew:
    Wiki ще ти отговори по-добре: Закон на Мур
  • Понеделник, 31.05.10, 11:06, anonymous:
    Факт е, че до момента приложенията, които пълноценно могат да се възползват от предлаганата изчислителна мощ се броят на пръсти, а инженерите от Intel още преди години разработиха технология за многонишкови изчисления – т.нар. Hyper-Threading, който създава виртуални ядра с брой два пъти повече от този на физическите.
    Абсолютно вярно! От тук и дват и заблудите, че като си купим многоядрен процесор ще имаме по-мощна машина. Откровена търговска лъжа ! И 200 ядрен процесор да имаме пак ще зависи какъв софтуер ще се използва, защото ако ползваме софтуер, който работи с едно ядро (какъвто е повечето софт), тогава скоростта ще си е като за едно ядро.
    И съм се чудил, защо до сега никой не се е опитал да насочи всичките ядра към обработката на една задача. AMD са дали идеята, но явно е доста трудна за реализация. Закона на Мур вече не важи, иначе отдавна трябваше да се появят масово 9Ghz или 12GHz процесори. Да видим Intel до къде ще стигнат с това Anaphase. „

    Донякъде съм съгласен, но не напълно!
    Ако имаш две ядра, същевременно код, който може да ползва само едното ядро, то наистина другото остава "висящо", но пък то работи за ОС, ако е само едно, трябва да върши цялата работа само...
    По те3мата, да видим до къде ще стигне технологията им..

    Още нещо за графичните процесори - те вече започват да приличат на един средностатистически, леко остарял недозавършен компютър..

  • Понеделник, 31.05.10, 12:47, angelicstar:
    Ами в Java 5 и нагоре JVM въобще използва всички ядра. Само е въпрос дали ОС я пуска до тях.
    Даже в Java 7 разправят, че щели да заделят отделни ядра за всеки клас от високо ниво. До 16 ядра.
  • Неделя, 13.06.10, 21:42, zlatena:
    ”  От тук и дват и заблудите, че като си купим многоядрен процесор ще имаме по-мощна машина. Откровена търговска лъжа ! И 200 ядрен процесор да имаме пак ще зависи какъв софтуер ще се използва, защото ако ползваме софтуер, който работи с едно ядро (какъвто е повечето софт), тогава скоростта ще си е като за едно ядро.
    . „
    Да,зависи софтуера и опер.системи,как са написани...
    Много важно нещо е обаче и кеш паметта на самия процесор (L1, L2, L3).
    При четириядрените се появи и L3,ако не греша,съответно и мегахерците на процесорната (BUS)шина отиват нагоре,тоест ускорява се предаването на данни от RAM паметта към периферните устройства.
    За да се получи всичко това са нужни и нови дънни платки с други сокети(цокли) и те да бъдат конструирани с по-добро охлаждане.

    Единственото нещо,което комуникира директно с процесора е RAM паметта,която предава данни по процесорната шина,но е много по-бавна от кеша на процесора.
    Процесора ползва кеша си,за да ускори този процес.
    ..............
    Доста сложни са нещата и това е най,най-общо казано.
    http://fmi.wikidot.com/karh09-12
    http://bg.wikipedia.org/wiki
    http://fmi.wikidot.com/karh2

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.