download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Експерти представиха актуални стандарти в писането на техническа документация

07.06.2010 14:44 (преди 13 години и 10 месеца) | ogi | показана 2741 пъти Статистики
Международната конференция “Evolution of Technical Communications” събра в София водещи световни и български специалисти в разработването и комуникирането на техническа документация
Актуалните стандарти и технологии в създаването, поддържането и развитието на техническа документация бяха сред основните теми на международната конференция “Evolution of Technical Communications”, провела се на 5 юни в София. Над 60 български автори на техническа документация, информационни архитекти и мениджъри на проекти имаха възможността да видят презентациите на водещи експерти в тази област. Специалисти от компании като VMware, SAP Labs и Experian споделиха опита си в разработката и комуникирането на техническа софтуерна документация.

Участниците научиха повече за новите стандарти в управлението на техническата документация, които могат значително да подобрят пазарната комуникация на софтуерните продукти и да повишат удовлетвореността на потребителя. Сред акцентите бе т.нар. DITA стандарт или XML-базирана архитектура за създаване и комуникиране на информация с приложение в сферата на техническото писане.

Лора Белами
Лора Белами

„Щастлива съм да отбележа сериозния интерес на българските специалисти към развитието на техническите комуникации и желанието за усъвършенстване.”, сподели Лора Белами, лектор на конференцията и информационен архитект във VMware.” Като професионалист, работил дълги години върху всички аспекти от тази архитектура, за мен бе удоволствие да споделя уникалните възможности, които DITA открива пред авторите и мениджърите на техническа документация.”

“В съвременните условия на динамично развиващи се технологични решения изискванията към техническата документация се променят непрекъснато. Нужен е гъвкав модел, който може да осигури правилното комуникиране.”, коментира Д-р Денис Кизер е Директор Технически Комуникации във VMware. „Считам, че DITA е възможност за внедряване на ефективни за бизнеса решения – за многократна употреба на съдържание, продуктова автоматизация и други.”

Сред лекторите бяха още водещи български специалисти като Иван Терзиев (Experian), Йордан Станчев (SAP Labs Bulgaria), Маргарита Станева (VMware), Бранимира Димитрова (VMware) и други.

Автор на техническа документация е сравнително нова за България професия, която бележи динамично развитие и предлага атрактивни възможности за реализация. Една от целите на конференцията бе да подпомогне развитието на професионалната общност и да осигури необходимата информация за усъвършенстването на специалистите в тази област.

Повече за:
Техническата документация
Тя е неразделна част от всяко софтуерно приложение. Техническата документация е лицето на продукта – лошо написана тя може да обезцени един добър продукт и да създаде впечатлението за ниско качество. И обратното – изрядната документация ще допринесе за положителното преживяване на потребителя с продукта като му помогне да работи ефективно и да разрешава своите биснес проблеми.

Професията автор на техническа документация (technical writer)
Авторът на техническа документация е неизменна част от инженерния екип и участва в целия процес на създаване и комуникиране на даден софтуерен продукт – работи рамо до рамо с програмистите и инженерите по качеството, но е единственият, който комуникира директно с крайния потребител. Авторът на техническата документация изследва продукта от гледната точка на потребителя и превежда инженерната функционалност и спецификации на разбираем език.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.