download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

MSI: настъплението на UEFI започва от тази година

11.06.2010 11:54 (преди 13 години и 10 месеца) | varban007 | показана 2634 пъти Статистики
Много скоро ще се отървем от стария BIOS.
Компанията MSI може да се похвали с факта, че беше първата, която още преди години усвои естетично издържания UEFI (фърмуер), който с времето трябваше да замени класическия „текстов” BIOS. Ето, че нещата през 2010 г. започнаха да се пораздвижват и, според Overclockers.ru, МSI ще предприемат мерките за „сваляне” на BIOS още от към края на тази година.

Масовото настъпление в тази насока ще започне с новото семейство дънни платки на компанията, предназначени за Sandy Bridge поколението процесори на Intel. Според близки на MSI източници, UEFI няма да е привилегия само на високия клас дъна, напротив – той ще се отнася за всички модели. В момента има планове до три години UEFI почти изцяло да измести BIOS, което е добре дошло за крайния потребител.

Следва да отбележим, че имплементирането на UEFI ще се съпроводи с изискване за по-обемни носители, на които да бъде записван. Нуждата от него, обаче, не опира само до добре изглеждащия графичен интерфейс – от Seagate знаем, че за използване на твърди дискове, по-големи от 2ТB, BIOS вече не ни върши работа. Това със сигурност скоро ще принуди производителите на дънни платки да мигрират към новия фърмуер.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 11.06.10, 16:17, anonymous:
    Нещата не стоят чак толкова твърдо, колкото се изтъква. За пример - навремето имаше няколко ограничения за големините на твърдите дискове - първият лимит беше 504 MB, после 7.8 GB и т.н. Всичко това се преодолява по два начина - хардуерно (понякога с нов firmware и/или подобрен хардуер на контролера) и софтуерно. И освен това тези ограничения важат най-вече за вградените IDE/SATA контролери. Когато се използва допълнителен контролер нещата не стоят така.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_block_addressing

    At best, the 10/8/6 scheme of the BIOS meant an MS-DOS volume (and a Windows NT 4.0 system partition) was limited to 7.8 GiB, even given these methods of translation. The ATA-1 standard of 28 bit LBA limits disks to 128 GiB, assuming 512 byte sectors. In 2002 ATA-6 introduced the 48 bit LBA, extending the possible disk sizes to 128 PiB, assuming 512 byte sectors.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.