download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Уникална дънна платка: Socket 478 + Intel G31

14.06.2010 11:37 (преди 13 години и 10 месеца) | varban007 | показана 5309 пъти Статистики
Как инженери от Marshal върнаха към живот едни почти забравени процесори...
Навярно си спомняте, че процесорите Celeron D в конструктивно изпълнение Socket 478 продължиха своето съществуването в ценовата листа на Intel (чак) до 2006г. Освен тях, за този сокет имаше и известен брой Pentium модели, които се конкурираха с продуктите на AMD. С времето постепенно се наложи LGA775, Core архитектурата претърпя разцвет. Днес, както се вижда, актуалните Intel платформи са LGA 1366 и LGA 1156. Но ето, че някак се намериха група инженери, които си спомниха за "доброто старо време"...

Дънна платка от изображението включва в себе си едновременно отдавна отшумелия Socket 478 в комбинация с чипсет от поколението на Core 2 процесорите – а именно Intel G31. Невероятният продукт притежава поддръжка на CPU-тата с кодови название Northwood, Prescott и екзотичните за времето си Pentium 4 Extreme Edition. Неин производител, както по-горе споменахме, е японската корпорация Marshal.

Размерът на дъното е логичен – МicroATX, тъй като по-голям не е необходим. На платката са разположени два слота за DDR2-800 памет с максимален обем до 4GB, един PCI-E и два от класическите PCI. Броят на USB портовете е четири, половината от които са разположени на задния панел. SATA-300 портовете са два, а в съседство до тях се намира и PATA такъв.

Вграденото в чипсета графично ядро предоставя поддръжка на DirectX 9.0c, a връзката с монитор се осъществява чрез D-SUB порт. Захранването на дънна платка е по-съвременен модел – основният куплунг се е 24-пинов. Наличен е и допълнителен 4-пинов, предоставящ ток за процесора. Други характеристики са вграденият 5.1-канелен звук и 10/100 Mbit/s Ethernet порт.

Цената на продукта в японски магазин е $76 (според Overclockers.ru), което не изглежда твърде уместно. Все пак, това е едно добро решение за потребителите, които по някаква причина желаят да се възползват от своя (стар) Socket 478 процесор.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 14.06.10, 23:12, shaman:
    Хм, а някой няма ли да се сети да натъкми Правец 82 със Intel Core i7 процесор.

    _____________________________
    In The Hands of The Shaman ®

  • Вторник, 15.06.10, 19:44, zlatena:
    Интересно е, дали ще има успех на пазара
  • Вторник, 15.06.10, 23:07, anonymous:
    Аз имам в нас един целеорн 400 мгх. да им го пратя за да ми направят дъно с P45 чипсета
  • Сряда, 23.06.10, 15:40, anonymous:
    shaman, с тази идея си закъснял с над 20 години :)
    Има едни контролери за Apple ][ серията компютри, стават и на българските естествено, стига някой да е видял въобще на живо такъв на нашите географски дължини, които на практика са цял IBM РС съвместим компютър. Първият такъв, който ми е известен, се наричаше PC Transporter, има и други подобни решения.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Applied_Engineering - производител на PC Transported, ускорителна платка с по-бърз процесор за Apple 8 битови компютри, hard disk контролери и други благинки, които правят 8 битовите компютри много по-съвременни (а тогава - надминали времето си) :)

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.