download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Девет съвета за безопасно използване на лаптоп в горещото време

19.07.2010 12:37 (преди 13 години и 8 месеца) | stefankr | показана 3134 пъти Статистики
Ако използваме лаптоп в горещините, трябва да се вземат мерки за безопасното му използване. Сайтовете Unplggd.com и lifehacker.ru представят девет съвета за тези компютърни потребители, които излизат от климатизираните помещения и се отправят сред природата със своя лаптоп...
Ако се налага да вземете лаптопа си сред природата, имайте предвид, че горещината и разликата в температурата са сериозно изпитание за фината електроника на преносимия ви компютър.

1. Разберете какъв е безопасният температурен диапазон на лаптопа ви
Повечето лаптопи работят нормално от 10°C до 35°C. По-високата температура може да доведе до неизправности в работата им. Батерията на лаптопа лошо понася високите температури, нейният живот се съкращава дори при краткотрайно излагане на високи температури. Нарушава се микрогеометрията на твърдия диск, което може да доведе до сривове и повреди.

2. Давайте възможност на лаптопа да се адаптира към промените в температурата
Ако изнесете лаптопа си от климатизирано помещение и го поставите на слънце и обратно, изключете го предварително. Дайте му време да се адаптира към новата температура преди да продължите работа.

3. Внимавайте при съхраняване на лаптопа в автомобил по време на горещините
Старайте се никога да не оставяте лаптопа в нагорещен от слънчевите лъчи автомобил - нито в купето, нито в багажника. Температурата вътре в автомобила почти винаги превишава допустимите за компютъра норми. Ако се налага все пак да оставите лаптопа си в автомобила, убедете се, че е изключен.

4. Избягвайте преките слънчеви лъчи
Съществуват мнения, че слънчевите лъчи могат да нанесат вреда на дисплея, но няма преки доказателства за това. Във всеки случай по-добре бъдете внимателни, отколкото впоследствие да съжалявате за разваления екран. Ако се налага да работите под преки слънчеви лъчи, използвате "козирка" за дисплея и лепенка срещу отражения.

5. Внимавайте и за висока влажност
Ако планирате да работите с лаптопа си на открито, запознайте с метеорологичната прогноза и обърнете внимание на влажността. Ако тя е над 80%, бъдете внимателни.

6. Направете резервно копие на данните
Направете резервно копие на документите си, които са записани в лаптопа. Нека напомним: горещината може да повреди твърдия диск на компютъра. Освен това лаптопът може да бъде откраднат. Използвайте външен твърд диск.

7. Бъдете готови за неочакван дъжд
 Носете със себе си чадър и водонепроницаем калъф за лаптопа.

8. Използвайте охлаждаща поставка за лаптопа
Вероятно сте забелязали колко силно се нагрява лаптопа, когато го поставите на коленете си, така че бъдете внимателни къде го слагате, когато работите на открито в жегата. Използвайте охлаждаща поставка, ако разполагате с такава.

9. Носете лаптопа в сигурна чанта
За защита от дъжд и с цел снижаване на конденза от рязката смяна на температурата използвайте чанта, защитаваща от влага (а също така от удари).

Източник: Unplggd.com и lifehacker.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.