download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Microsoft предложи алтернатива на сложните пароли

21.07.2010 14:21 (преди 13 години и 9 месеца) | dulo | показана 3409 пъти Статистики
Отделът за изследвания на Microsoft предложи метод за създаване на пароли, които са лесни за запомняне, като при това системата, в която ще бъде използван новия подход няма да стане по-уязвима

     Същността на метода се състои в следното: новата система проверява за избягване на повтарянето на избрана парола между различните потребители и по този начин в дадена голяма организация не се налага използването на много сложни пароли.
     Изискванията към паролите обикновено се свеждат до: дължина - не по-малко от 14 символа; да съдържат малки и големи букви, както и специални символи; нарочно допускане на правописни грешки. Всичко това се прави с цел да се избегне подбиране на вярната парола по предварително съставен речник на типичните съчетания. Без тези ограничения потребителите са склонни да подбират пароли, които са лесни за запомняне и набиране и съответно лесни за подбор. През изминалата година нееднократно се съобщаваше за пробиви в паролите на някои социални мрежи. Анализът показва, че причината за това е изборът на тривиални пароли - последователност от цифри, стандартни думи, общоизвестни наименования и други. Изискванията за дълги пароли, съставени от малки и големи букви и съдържащи специални символи увеличават възможните варианти за подбор, но от друга страна, тези пароли са трудни за запомняне. Получава се затворен кръг.
     Един от начините за борба с този проблем е ограничаването броя на въвежданите пароли - примерно до пет опита. И в този случай хакерите са намерили сравнително прост начин за заобикаляне на това ограничение. Вместо да се подбират хиляди или милиони варианти за пробив на акаунт, атакуващата страна опитва да влезе в системата чрез речников подбор на най-разпространените пароли, но само че на хиляди и дори милиони потребителски акаунти.
     Новата схема, предложена от Майкрософт намалява изискването за голяма сложност на паролите, като при това акаунтите остават защитени от атака чрез речников подбор. Системата отчита колко пъти потребителите използват една и съща парола и когато няколко души започнат да използват еднакви пароли - съответната парола се блокира и не може да се използва. Този метод е удобен при системи с много потребители - например при пощенските системи и услуги.
     Много често, при стремеж за постигане на бързина и удобство, много организации имат ниски и дори примитивни изисквания при използването на акаунтите. Новата система е предназначена да намери обща допирна точка между специалистите по безопасност, настояващи за използване на сложни пароли и хората, осигуряващи удобство на потребителите при вход в системата.

     Източник: Technology Review, Microsoft Research

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.