download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Акумулаторни батерии, работещи с водород

24.07.2010 02:01 (преди 13 години и 8 месеца) | dulo | показана 5560 пъти Статистики
На пазара се появиха комплекти, съставени от зарядно устройство и акумулаторни батерии, работещи с водород

     Това съвсем не са някакви огромни агрегати от типа дизелов генератор плюс метални резервоари. Компанията Horizon предлага за свободна продажба портативно зарядно устройство, използващо за източник на енергия водород - най-разпространеното вещество във Вселената.
     Всъщност, цялото устройство се състои от три много интересни части, образуващи единна система, работеща по следния начин: добив на водород, запълване на батериите с водород и преобразуване на водорода в електрическа енергия. Водородът се получава от вода чрез обикновена електролиза и този процес се извършва в първия елемент на системата - HidroFILL.
     Можем да си помислим, че това е донякъде глупаво - за самата електролиза е необходима енергия. Производителите са помислили за това и са снабдили HidroFILL със слънчева батерия с висок коефициент на полезно действие. Разбира се, HidroFILL може да използва за своите нужди и стандартна електрическа мрежа.
     След това водородът се натрупва в енергийните елементи HydroStik, които по размери са идентични на стандартите батерии от тип AA. Самите HydroStiks се поставят в зарядното устройство MiniPAK, като зареждането е с продължителност около един час.
    Цената обаче на устройството е твърде солена: Генераторът на водород HydroFILL струва $500, зарядното устройство MiniPAK е с цена 100 вечнозелени, а всеки елемент HydroStik - по още 10 американски долара. Допълнително, слънчевата батерия е с цена $650. Високата цена може би се е получила поради използването на платина като катализатор и заради използваните високи технологии.
     Водородната батерия е с шест пъти по-голям капацитет от стандартната батерийка тип AA. Ако в най-добрия случай батерийката тип AA може да отдаде около 2 ват часа енергия, водородната дава около 12 ват часа.
     Независимо от високата цена устройството заслужава внимание. Не е известно каква енергийна криза може да се появи, а това устройство на практика е потенциално неизчерпаем източник на енергия.

     Подробности: Horizon Shop

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.