download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

P2P пари

27.08.2010 19:33 (преди 13 години и 7 месеца) | dulo | показана 2846 пъти Статистики
Сароши Накамото е или гений, или луд, или и двете едновременно. Негово изобретение е цифровата валута Bitcoin, базирана на peer-to-peer технологията. Разплащането и печеленето на "цифрови пари" става чрез процесорно време и никакви банкови политики и други външни фактори не и оказват влияние.

Броят на монетите в системата е с лимит от 21 милиона, като се очаква това да е достатъчно за около пет години. След като тези 21 милиона бъдат достигнати (сега те са около 1 милион), ще бъде пусната нова емисия от "електронни монети". Гениалното в идеята е това, че няма единен емисионен център, а "изготвянето" на самите монети става върху личния компютър на потребителя. Пирингови пари може да закупите и сега, по време на бета-теста от другите юзери на системата или да ги изработите на своя компютър, предоставяйки част от неговата мощност за целите на проекта Bitcoin. Точно така, заплаща се именно процесорното време, защото един номинал от цифровите монети е равен на определено количество процесорно време. За да се изключи "дублиране" и други подобни неприятни неща, P2P валутата е базирана на сложна система от криптографически ключове. Всяка монета в системата има свой уникален ключ, запазен при потребителя. При всяка транзакция потребителят добавя публичен ключ на адресата и я подписва (транзакцията) със своя личен закрит ключ. Всички преводи се "протоколират" и в анонимен и криптиран вид се съхраняват в Bitcoin-мрежата. При абсолютно всяка нова транзакция се проверяват ключовете на всички монети по списък от предишните транзакции.
     За какво могат да се използват пиринговите пари? Дори и днес с тях може да закупите анонимни VPN, игри, VOiP услуги и много други.

     Свой Bitcoin-портфейл може да получите на официалния сайт на проекта Bitcoin

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.