download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Спектофотометър за аналитична химия от произволен телефон с камера

11.10.2010 18:16 (преди 13 години и 5 месеца) | dulo | показана 3113 пъти Статистики
Професорът по химия Александър Шилайн (Alexander Scheeline) от университета в Илинойс е написал програма, позволяваща на базата на мобилен телефон с камера плюс светодиод и още няколко съвсем евтини елемента да бъде направен пълноценен спектофотометър за занятията по аналитична химия.

Специализираните спектофотометри са едни от главните инструменти в аналитичната химия. Чрез измерване на електромагнитния спектър на излъчване или поглъщане от различните вещества е възможно да се определи молекулния строеж на изследваното вещество. Заради високата цена, тези устройства се използват предимно в добре оборудваните университети. За разлика от традиционната апаратура, устройствата на професор Шилайн са съвсем евтини и вече са предоставени за използване в американските и виетнамските учебни заведения.
     Шилайн е намерил начин да осигури собствен индивидуален инструмент по спектроскопия за всеки учащ се. Да се намери източник на светлина на базата на светодиод; дифракционна решетка и кювета се оказало лесно - нямало само компактен фотодетектор за фиксиране на изображенията. Съвсем логично решение се оказала камерата на мобилния телефон - въпреки недостатъците си, тези камери могат да предават и записват изображения, които след това се обработват с компютър за получаване на резултати с висока точност. За създаване на пълноценен спектофотометър е била необходима програма за обработка на получените изображения, която професорът написал самостоятелно. Програмата е за ОС Windows и работата и не зависи от модела на телефона или смартфона, понеже мобилното устройство се използва само като източник на цифрови изображения.
     Изходния код и изпълнимите файлове могат да бъдат изтеглени от всеки на сайта на неговата лаборатория (Analytical Sciences Digital Library). Могат да бъдат изтеглени и подробните инструкции за собствена изработка на устройството.
     
     Подробности: Wired

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.