download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Какво да направим, ако изключат интернет-достъпа на цялата страна?

31.01.2011 09:09 (преди 13 години и 1 месец) | stefankr | показана 3629 пъти Статистики

Сайтът lifehacker.ru публикува материал със съвети на Слава Баранский за това какво да се прави, ако изведнъж, подобно на Египет, се спре достъпът до Интернет на цяла една държава.

Слава Баранский разказва за ситуацията в Египет, където правителството е изключило интернет на съвременна държава с население над 79 милиона човека. Липсва и мобилна връзка. Работи единствено интернет-доставчикът Noor Group, чрез който функционират фондовия пазар и правителствените структури.

Логично идва въпросът какво ще стане, ако по една или друга причина се спре достъпа до интернет? Как да се поддържа връзка с външния свят? Как да се координират действията и как дори да се научават новините?

Ако не бъдат изключени и телефонните линии, остава позабравеният Dialup достъп. По-старите лаптопи имат такъв вграден модем. Ако обаче местни интернет доставчици не работят, има провайдери от типа Budget DialUp, които предоставят безплатен достъп до интернет, но се плаща за международен разговор.

Конкретно за Египет положението е следното:

Ако интернет-достъпът не е блокиран изцяло, може да се използва проекта TOR, участниците в който отделят свои канали за предаване по тях на защитен трафик към нужните сайтове.

Съществуват и спътникови телефони - Iridium, Inmarsat или SSB. Този начин за свързване е много скъп, но имате достъп до всяка точка на света. За такива телефони съществуват дори специализирани имейл услуги от вида на SailMail, които са разработени специално за работа със свръхниски скорости и огромно забавяне. В основата на работата на тази услуга е мрежа от ретранслатори с глобално покритие.

Може да си спомним и FidoNet. Интересен е и проектът Openmesh (http://openmeshproject.org/), който цели заобикаляне на ограниченията в Египет и построяване на mesh-мрежа на основа на рутери. Към момента участниците в проекта изучават разпространението на безжични рутери на територията на Египет и подготвят софтуер, който ще ги превърне в единна мрежа.

Източник: lifehacker.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2 3
Твоето мнение

  • Четвъртък, 03.02.11, 14:40, angelicstar:
    Според "Реакция" вчерашният опит на Гугу и Туту да се направи обратен канал за съобщения към Египет се издънил. Зарад безредиците екипите на място не могли да работят.
    Вчера имало опити да се организират безредици и в Йемен през Фейса, но достъпът до него веднага бил отрязан. Туту бил достъпен само с много късмет.
  • Петък, 04.02.11, 12:12, океан:
    ” Ами сега вземи ми обясни за какво ти е да забогатееш. Щом си имаш всичко нужно за приличен живот после за какво ти е да си богат?
    Ама някои хора страдат от 1 болест дето искат непременно да имат повече от всички. Лакомия се вика.

    Само има една подробност :
    Не можеш да си имаш всичко нужно за приличен живот ако не си богат.
    Не мисля ,че е лакомия искането да живееш нормално.

  • Петък, 04.02.11, 13:25, angelicstar:
    Да искаш да си богат значи да искаш повече от колкото ти трябва. Все 1 да искаш цяла тенджера боб, като можеш да изядеш само 1 паница. Да искаш да имаш 2 къщи, като можеш да живееш само на 1 място наведнъж. Да искаш да имаш 4 крака, като и 2 ти стигат. Това си е болест отвсякъде.
  • Петък, 04.02.11, 15:33, deringer:
    Ама много интересно сравнение...Европа,САЩ и...как речи страните от третия свят говориш за Египет (некви си 250000 години история...)
    Айде не ми говорете за цивилизация,защото цивилизация е опръскана с толкова кръв...
  • Петък, 04.02.11, 19:29, tegote:
    ” (некви си 250000 години история...) ...цивилизация е опръскана с толкова кръв... „
    Именно затова имат история, защото се пръскат с кръв, колят се, бесят се, плашат хората и ги правят роби, историята е история, защото е имало море от кръв. Ако не се лееше кръв, няма и за какво да се говори - няма история! А историята е мрачна и пълна с йерархия, това остава като черно петно във вековете и в спомените на хората. Тези пирамиди там са били по-страшни от лагерите ни.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.