download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

По-удачна алтернатива за лампите с нажежаема жичка

18.02.2011 02:39 (преди 13 години и 2 месеца) | dulo | показана 4211 пъти Статистики

По въпроса за лампите с нажежаема жичка Европа е на кръстопът: от една страна лампите с нажежаема жичка нямат бъдеще, понеже според европейските чиновници, тези лампи с голямата си излъчвана топлина оказват влияние на климата; от друга страна, енергоспестяващите лампи притежават маса недостатъци: вредни са, понеже повишават концентрацията на живак цели двадесет пъти над допустимите 0,35 микрограма на кубичен метър и тяхното използване не се препоръчва в стаи с малки деца и бременни жени; производството им е скъпо; има проблеми с тяхната утилизация, а и светлинният им поток е слаб.

Какво да правим с това противоречие - лампите с нажежаема жичка с мощност 100 W бяха забранени през септември 2009 година, а 75-ватовите през септември 2010 година. През септември 2011 г. ще има забрана и за останалите крушки с нажежаема жичка. А енергоспестяващите са скъпи и вредни.
     Алтернатива, разбира се има. Това са LED светодиодните крушки, но с фасунги за стандартните 220-волтови крушки. Да погледнем какво предлага пазарът, но да се съобразим със светлинния поток, излъчваната топлина и коефициентът на полезно действие.
     Това е една от страниците на китайски Интернет магазин. LED-лампите, заместващи 75-ватова крушка консумират мощност само 5 (пет) вата, излъчване 3000-3500 Келвина и светлинният им поток е в рамките на 450-500 лумена. Цената има възлиза на 15,30 американски долара. Можем да се спрем и на производителите от Cree за да разберем, че и те се ориентират към производството на подобни продукти. У нас също могат да бъдат закупени подобни осветителни прибори.
     Това не е реклама. Реално, за да осветявате дома си с пет-шест подобни крушки ще е достатъчна примерно енергията от батерии, които могат да бъдат закупени в нашите магазини. Това е безкомпромисна алтернатива както на лампите с нажежаема жичка, така и за вредните енергоспестяващи крушки. А Вие как мислите?

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2 3 4 5
Твоето мнение

  • Вторник, 22.02.11, 12:23, tegote:
    А вие какво осветление предпочитате? Крушките горят постоянно и ви хабят тока.
  • Вторник, 22.02.11, 12:41, океан:
    ” А вие какво осветление предпочитате? Крушките горят постоянно и ви хабят тока. „
    Газена ламра.Тя не хаби ток.
    Знаеш ли какво е газ не е пропан-бутан.
  • Вторник, 22.02.11, 12:56, plamil:
    Не е ли по-добре при производителя на електроенергия (тецовете най-вече) да се поставят по-съвършени очистни съоръжения. Да се увеличи производството на електроенергия от възстановяеми източници за сметка на конвенционалните. Спиране на неефективните промишлени мощности - тук е пътя за екологичните проблеми и глобалното затопляне.
    Рециклирането на отпадъците - тук трябва да се съсредоточат усилията.
    Да но всички това не носи ПЕЧАЛБА.
    Огромните гирлянди от реклами и нощни осветления на улици и сгради - там нека да се слагат енергоспестяващи лампи - светодиодни или лумесцентни.
    Представете си например Айфеловата кула нощно време - сигурно има лампи за над 200 домакинства. И сега си представете ситуацията: могат да се купят евтини лампи с нажежаема нишка или скъпи енергоспестяващи лампи (които за съжаление не издържат проектните си работни часове когато са монтирани на открито). Е, какво ще избере счетоводителя който се грижи за кулата. Разбира се че по-евтиното. Иначе на другия ден може да е безработен. Точно в това е главната причина за спирането на производството на лампите с нажежаема нишка с мощност 100 и 75 вата - просто фирмите да нямат избор.
    Ама че покрай фирмите принуждават и обикновените потребители да купуват същите лампи?
    Ами още по-добре за БИЗНЕСА
    А обикновения потребител като мен? Ами да го д**ам. И то под вода че да не се дига пушилка
  • Вторник, 22.02.11, 13:32, angelicstar:
    ” Най-доброто само по отношение на продължителността на експлоатацията. Но въпросът май вече е предрешен .Вече 100W и 75W крушки с нажежаема жица не съм виждал почти от година.
    Не мога да се начудя как толкова лесно ни манипулират. „
    Ами има си и от нажежаемите. Само трябва да знаеш какво да питаш в магазина.
    В София поне в половината магазини има обикновени крушки, ама са в кутийки с надпис "Миниатюрен отоплителен уред!"
  • Сряда, 01.08.12, 00:20, tegote:

    OSRAM Parathom Classic Globe 38 - osram.com (инфо)

    OSRAM Parathom Classic Globe 38 - getalamp.com (цена с ДДС 61 лв.) Условие поръчката ви да съдържа минимум 120 евро пазарна стойност.

    OSRAM Parathom Classic Globe 38 - led.omega-light.com [български център] (цена с ДДС 64 лв.)

    Купихме ТАЗИ за 25 лв. Доставка на продуктите от dealextreme.com е безплатна! Всичко пристига от Китай! Мисля че над 30 лв. ще ви турят мито! Избор може да си направите сами. Лично за мен - аз се радвам изключително много на по-слабата 2W крушка в спалнята ми. Пълен релакс. Светлината е достатъчна. А тока направо ми се губи! Понякога заспивам на светната крушка, не ми се гаси! И слава богу за ниската консумация!

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.