download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Тунис и Facebook

06.03.2011 11:36 (преди 13 години и 1 месец) | dulo | показана 2659 пъти Статистики
Едва ли вече ще се намери човек, който да не е чувал за сегашната политическа ситуация в Тунис - за така наречената жасминова революция или по-просто държавен преврат. А всяка съвременна революция ще е непълна без информационната си съставка. Специалните служби на Тунис решават да обявят война на социалната мрежа Facebook, чрез която опозицията разпространява "неправилни" видеоматериали, организира митинги и други подобни прояви. Gmail и Yahoo също са с ограничения, но случилото се с Facebook е най-интересно.

Специалните служби на Тунис нареждат на доставчиците на Интернет да внедрят такъв JavaScript, който при посещаване на някой от ресурсите на Facebook принудително подменя свързването HTTPS на HTTP и добавя към страниците около десет реда код. По този сравнително лесен начин става възможно събирането на имената и паролите за вход в Facebook (има подозрения, че това е започнало още през лятото на 2010 година, когато единственият провайдър-монополист спира достъпа към HTTPS). След като получи данните за вход в Facebook, скриптът ги кодира и ги поставя в URL, като допълнително добавя пет случайни символа. След това вече данните се прихващат от националния ISP.
     И какво са правили специалните служби с получената информация? Всичко е просто - започва масово премахване на "опасните" акаунти на опозицията. Оказва се, че службата за безопасност на Facebook също не дреме. Още в края на 2010 година директорът по сигурността на Facebook Джо Съливан обръща внимание на странните жалби, пристигащи от Тунис и поръчва на екипа си пълна проверка на ситуацията. Към пети януари 2011 година става ясно, че паролите на всички потребители от Република Тунис са компрометирани и специалните служби наистина трият акаунти.
     Не всяка фирма би се впуснала в политически дрязги, но в Fasebook решават да подходят към въпроса чисто технически. От 10-ти януари за всички потребители от Тунис се въвежда нова авторизация на две нива - първото ниво са стандартните име и парола, а на второто ниво потребителят трябва да разпознае няколко свои приятели по техните фотографии. Допълнително за Тунис е заделен отделен HTTPS-сървър, който засега не може да бъде заобиколен.
     Тези сравнително прости и евтини методи засега помагат, а потребителите от Тунис са благодарни на Facebook и Марк Цукерберг за подкрепата.

     Подробности

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.