download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Да ускорим браузърите си чрез безплатен RAM диск

25.03.2011 14:55 (преди 13 години) | dulo | показана 7031 пъти Статистики
След двумесечно или тримесечно интензивно използване, браузърите започват да забавят работата си. В началото, всички браузъри "летят", но след известно време започват да стават дразнещо тромави. Опитайте, след зареждане на системата да въведете символ в адресния ред и ще забележите, че браузърът застива за няколко мига и бавно реагира на въвежданите символи. Това се получава, защото браузърът трябва да прегледа огромен списък, съдържащ вече посетените сайтове и да намери в него тези символи.
     Можем да ускорим работата на браузъра си, чрез използване на съвсем малка част от оперативната памет в качеството на твърд диск. За тази цел ще използваме една от многото съвременни безплатни програми за използване на част от оперативната памет като твърд диск, без да е необходим рестарт на системата.
Firefox например, съдържа историята на посетените сайтове в своя база данни, разположена на твърдия диск в папката на потребителския профил. С течение на времето, базата данни нараства, раздува се и се фрагмерира. Бавните твърди дискове допълнително забавят работата с тази база данни и верният браузър започва да се бави и дори дразнещо да прекъсва работата си. Базата данни може да бъде дефрагментирана и оптимизирана чрез специално предназначени за това програми, но ефектът от това е краткотраен - съвсем скоро работата на браузъра се забавя и все по-често се налага ново оптимизиране на базата данни. Да разгледаме един принципно по-различен начин за ускоряване работата на браузъра - а именно да разположим неговият портативен вариант върху RAM памет, където четенето и записът на данни става многократно по-бързо в сравнение с твърдите дискове.

     Нека за тази цел да използваме напълно програмата Dataram RAMDisk, която е безплатна и работи за всички версии на Windows (2000+). Безплатната версия на програмата е с ограничение до 4 GB на създаваните от нея дискове. За нашите цели това е предостатъчно, а и програмата коректно работи с оперативната памет - може да създавате, променяте големината и да премахвате тези хард-дискове, без да е необходим рестарт или logout.
     Да започнем с изтеглянето на самата програма оттук - Dataram RAMDisk. Инсталирането по нищо не се различава от стандартното инсталиране на произволна програма. Следва стартирането й чрез RAMDisk Configuration Utility и избор на размера на използваната оперативна памет. В полето Disk Size въведете размера на бъдещия твърд диск. Не са необходими големи обеми - за работа с Firefox или Opera или Chrome, 150-200 MB са достатъчни. Избираме възможно по-малък размер, понеже оперативната памет активно се използва от системата и при малък размер на инсталирана памет е възможно забавяне на компютъра - но всеки трябва сам да си прецени.
     В полето Load and Safe може да се избере, къде да бъде записано значението на използвана RAM памет при изключване на системата и откъде да се изтегли при включване - една много удобна опция за запазване на работата.

     След като виртуалният диск е създаден, следва инсталиране на портативна (portable) версия на работния браузър върху него. Портативни версии можете да изтеглите оттук - Firefox Portable, Google Chrome Portable, Opera@USB или да използвате решенията на portableapps.com. Ако не се доверявате на чужди решения, може да използвате материала от Да направим сами браузърите си портативни и да прехвърлите вече създадените си профили във "новия" твърд диск.
     Всъщност, това не е нова идея - сравнително нова е удобната програма на Dataram за създаване на виртуални твърди дискове.
     Приятно браузване!

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 25.03.11, 17:41, stiliyangr:
    Интересно ми е дали тази програма може да се използва по подобен начин и с "офлайн браузър",т.е. файлов мениджър...

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.