download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Транслиране на WiFi сигнала, без да е необходима пряка видимост

29.04.2011 15:10 (преди 12 години и 11 месеца) | dulo | показана 5835 пъти Статистики
Американският студент Райън Гуера (Ryan Guerra) е сглобил устройство за транслиране на WiFi сигнала от стандартните хот-спот точки на разстояние над 1600 метра в градски условия, без при това да е необходима пряка видимост.
Отляво надясно: UHF филтър, конвертор, компютър с FiFi карта, захранващ блок
Отляво надясно: UHF филтър, конвертор, компютър с FiFi карта, захранващ блок

     Конструкцията включва маломощен компютър с Linux и WiFi карта, експериментален конвертор от Alcatel Lucent, а на изхода на конвертора е включена обикновена телевизионна антена. Конверторът понижава стандартната WiFi честота от 2,4 GHz с широчина на канала 20 MHz до свободния 29-ти телевизионен канал с честота на канал 563 MHz и широчина на канала 5 MHz.

Така изглежда антената на устройството
Така изглежда антената на устройството

     Телевизионната антена е с ъгъл на насоченост 60 градуса в хоризонтално направление и сигналът може да бъде приеман от всеки попаднал в този сектор. Тоест, това не е връзка от типа "точка до точка", а нещо по-различно. Основният недостатък на устройството е четворното понижаване на скоростта на предаване и приемане на данни, понеже ширината на честотната лента е понижена също четири пъти.
     Практическото използване на устройството осигурява устойчива връзка в градски условия, без да е необходима пряка видимост и независимо от метеорологичните условия на разстояние една миля (1609 метра.) В селските райони това разстояние ще бъде по-голямо.
     Разбира се, за да работи тази технология, същото устройство трябва да бъде инсталирано както на предаващата, така и на приемащата страна. Това е много удобно, ако се намирате на километър и половина от най-близката хот-спот точка, а ви се иска безплатен Интернет. В този случай можете да поставите едното устройство в зоната на WiFi хот-спота и да приемате сигнала от далечно разстояние.
     Най-сложния проблем за решаване при подобни системи е координацията на множество подобни устройства по такъв начин, че да не се получава интерференция между тях - нещо, върху което Microsoft отдавна работи. Напълно е възможно да се създадат и внедрят нови протоколи за обмен на данните за подобни връзки.
     Райъм Гуера не е обикновен студент. Той е участник в университетска изследователска група спечелила награда от $1,8 милиона за разработване на технология за широколентово предаване на данните в неизползваните области между телевизионните канали.

     Подробности: Arstechnica

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 29.05.11, 07:48, joniewalker:
    Хубава идея. Имам на 700-800м. разстояние една бензиностанция със хот спот. Само че ако това оборудване ми излезе 1000$ ...
  • Неделя, 29.05.11, 22:02, kookki:
    За 80 лева един колега си купи китайски приемник с диапазон 2-3 километра. Изпробвано е и не е нужно да има предавател. Хваща сигнал от обикновен рутер на това разстояние и има нет, ако мрежата не е с ключ за достъп.
    Изненадващи са и компактните габарити на устройството. Тествано е с рутер на това разстояние и няма грижи с нета.

    Добавка: Новините са супер манипулирани (по принцип - не конкретно тези тук). Преди няколко години си спомням как по новините на една национална телевизия съобщиха великата новина, че японците били изобретили безжично зарядно.
    Новината ми се стори тъпа, защото много преди нея имахме ел. четка за зъби Браун с такова зарядно.
    Примери много но да не раздувам излишно. Не вярвайте много на медиите. Всяка новина се представя като супер-актуална, дори и да е от миналия век.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.