download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Над 100 терабита в секунда по оптично влакно

02.05.2011 22:38 (преди 12 години и 11 месеца) | varban007 | показана 4440 пъти Статистики
Нов рекорд по скорост на пренос на данни
Счита се, че едно от най-натоварените трасета за пренос на информация е това между Ню Йорк и Вашингтон, представляващо съвкупност от канали, които предлагат пропускателна способност от само няколко терабита в секунда. През последните години количеството на Интернет трафика нараства с 50% с всяка изминала година (така твърди Тим Стронг – сътрудник в Teleography Research). Тази тенденция, обаче, в никакъв случай не озадачава учените, които вече са готови за посрещнат бъдещето само с единично оптично влакно.

Две независими изследователски групи от NEC и Националния институт по информационни и телекомуникационни технологии (Япония) са работили над повишаването на скоростта на предаване на данни по оптично влакно. Чрез комбинирането на лазерни импулси с различна честота, полярност, амплитуда и фаза, учените са успели да достигнат скорости, превишаващи 100 терабита в секунда (NewScientist.com сравнява това с HD видео с дължина 3 месеца или 250 двуслойни Blu-Ray диска). Идеята е да се “пакетират” всички сигнали в едно оптично влакно и като краен резултат да се получи високоскоростен трансфер.

Следва да споменем, че способностите на новата технология далеч превишават текущото потребление. Това означава (от гледна точка на комерсиализация), че тя или нейни производни ще бъдат имплементирани едва тогава, когато ще са в състояние да оправдаят инвестираните в тях средства.

Източник: newscientist.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.