download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Австралийски роботи измислиха свой език за общуване

27.05.2011 01:00 (преди 12 години и 10 месеца) | dulo | показана 2017 пъти Статистики
Два робота, снабдени с елементарни разговорни възможности са успели да разработят свой език за общуване по време взаимодействие между себе си и околната среда. Дроидите постепенно са успели да започнат да се разбират и да изработват общи понятия. Така например думата "jaya" означава "средата на стаята".
     Интересният лингвистичен експеримент е проведен от Рут Шулц (Ruth Schulz) съвместно с нейните колеги от университета в Куинсланд. Целта им е изследване на процеса за формиране на езиците за общуване от нулата. Проектът е наречен "Лингодроиди" (Lingodroids).

     По информация на Discovery, машините са изследвали неголяма затворена територия използвайки камери, лазерни далекомери и сонари. По време на разглеждане на обстановката роботите са успели да измислят думи за обозначаване на различните участъци.
     В началото е нямало никакви думи. Всеки робот си ги е съставил сам, комбинирайки различни срички по случаен начин.
     Когато двата робота се срещали на едно и също място, първият от тях, вече изследвал същия участък, произнасял името на участъка, а вторият започнал да разбира, какво се опитвали да му кажат. Постепенно речниковият запас на двата апарата нараснал и се запълнил с термини, означаващи различни направления и дори разстояния.
     Укрепването на този своеобразен език е осъществено чрез разнообразни игри. След стотина игри роботите успели да съгласуват различните направления с точност до 10 градуса и разстояния до 0,38 метра.
     Следващите намерения на учените са да подтикнат "Лингодроидите" към усложняване на езика. Очакванията са роботите да могат да обясняват един на друг как да стигнат до определено място и да могат да характеризират доколко описаното място е достъпно.
     Според австралийците този експеримент ще служи като платформа за изследване на когнитивните процеси свързани с машинното представяне на знания, подобряване на планирането, развитието на езиците, изследва се и връзката между символите и предметите с въображението. Тези изследвания ще помогнат да се усъвършенства общуването между машини и хора.
     

     Подробности: itee.uq.edu.au

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 27.05.11, 12:32, insecteater:
    Това си е направо плашещо
  • Петък, 27.05.11, 12:57, joniewalker:
    Е, дърпаш щепсела и ....

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.