download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Нов суперкомпютър ще използва процесори Bulldozer и Tesla ускорители

27.05.2011 18:02 (преди 12 години и 10 месеца) | varban007 | показана 1081 пъти Статистики
Графичните ускорители от доста време насам доказват своето бързодействие в сегмента на суперкомпютрите. По-конкретно, три от петте най-мощни суперкомпютъра в света, според TOP500 от ноември 2010 г, използват графични решения на NVIDIA за ускоряване на изчисленията. Ето, че Cray Incorporated отново смята да включи Telsa картите от ново поколение в своето предстоящо свръхпроизводително решение.

Cray Inc. ще изградят нов суперкомпютър, носещ името XK6. Той ще обединява 16-ядрените процесори Opteron от серията 6200 (Interlagos) с микроархитектура Bulldozer и ускорите Tesla 20, базиращи се на архитектурата Fermi (на NVIDIA). Освен това, за обмена на информация между блоковете на суперкомпютъра ще се използва фирмения интерфейс Cray Gemini.

Cray XK6 се очаква да достигне производителността от 50 петафлопа. За сравнение, най-бързият суперкомпютър днес е Tianhe-1A, който демонстрира бързодействие от 2.57 петафлопа. Системата Cray XK6 ще работи с Linux операционна система. Първият клиент на новия суперкомпютър ще стане Швейцарския суперкомпютърен център, който се занимава с разработки в областта на метеорологичните прогнози, химия, физика, експериментална медицина, генетика, астрономия и компютърни дисциплини. Системата се очаква да бъде готова през втората половина на 2011 г.

Източници: eWeek.com; Overclockers.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.