download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Милиони от мобилните оператори

06.07.2011 15:54 (преди 12 години и 9 месеца) | dulo | показана 3389 пъти Статистики
Четири момчета и едно момиче от Донецк, Украйна, използвайки недостатъците в системите на мобилните оператори, с помощта на подръчни средства и добри познания успяват да извлекат милиони от мобилните оператори чрез собствена измамна схема.

     Използваната "Fraud" схема е следната: купуват се множество SIM-карти с фиктивни документи и им се създава позитивна кредитна история - тоест в продължение на няколко месеца от тези карти за мобилни телефони се звъни и редовно се заплащат съответните суми. След това, в предварително избран ден, мобилни телефони снабдени с тези SIM-карти се включвали към компютър и чрез специално подбрана програма се осъществявала връзка с високо платени задгранични услуги - телефонен секс от Сиера Леоне, съставяне на персонални хороскопи в Сомалия, прогноза за времето от Мадагаскар и много още други.
     Платените телефонни услуги не са подбирани случайно, а са били взети под наем от външни доставчици. Парите от така извършения роуминг се поделяли между чуждестранния мобилен оператор и панамски офшорни компании - арендатори на чуждестранни мобилни телефонни номера. Директори и собственици на ошфорките са били хора като Хуан и Алберто от Мексико.
     Разплащането между Украинските мобилни оператори и техните задгранични колеги обикновено се извършва в рамките на едно денонощие. През това време, само един мобилен телефон е успявал да "навърти" около 150-300 000 Украински Гривни (приблизително 24 000 американски долара). След това номерът се блокирал от мобилния оператор, но както се оказало, вече късно. Опитите да се съберат парите от клиентите за така извършеният роуминг се оказвали неуспешни. Комисионните от Панама чрез сложен маршрут през прибалтийските държави се връщали като съвсем реални пари при авторите на Fraud-схемата.
     Подобно на много други преди тях, така и групата от Донецк, Украйна е погубена от собствената си алчност и непознаване на криминалния свят. Чрез своята схема те успяват да "придобият" около 8 000 000 Украински Гривни (приблизително $1 000 000), купуват си два апартамента от най-новото строителство в най-елитния квартал на Донецк, притежават цял автомобилен парк от корейски и японски автомобили, живеят разкошно на Украинското Черноморие и дори успяват да организират малък завод за бутилиране на минерална вода.
     Попадат в полезрението на криминалистите, след като търсят съвети от "авторитетни хора" за поделяне и влагане на средствата в реален бизнес. Младежите никога преди това не са имали контакт с престъпния свят и не са знаели, че всички "авторитетни хора" заемат почетни места в картотеките на следователите и се намират под непрекъснато наблюдение.
     Сега всички участници в престъпната схема са арестувани и се води следствие. Какви присъди ще получат не е много ясно, понеже са използвани паспортни данни на хора, живеещи в градчетата и селата на север от Донецк, които доброволно са давали личните си данни за малка парична сума. А и Украинският мобилен оператор е позволявал свободно да се извършва роуминг на кредит.
     
     Подробности: ZN,UA

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.