download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

M-Disc: вечният оптичен диск ?

10.08.2011 13:54 (преди 12 години и 8 месеца) | varban007 | показана 6121 пъти Статистики
Въпреки че DVD носителите предполагат от 30 до 100 години живот на записаните данни, в реални условията на експлоатация дискът може да се износи много по-бързо. Той е зависим от температурните условия, слънчевата светлина, да не пропускаме и механичните щети. Компания на име Millenniata вече е готова да предложи нова разновидност оптични дискове, които съхранят данните неопределено дълъг период от време.
Използвайки материал с "природен произход" младата компания е готова да пусне дискове от тип M-Disc. Подобно на DVD и Blu-ray дисковете, M-Disc-овете са създадени от няколко слоя материал. Но за разлика от предходните, M-Disc не включва наличието на отражателен или т.нар. die слой. Вместо това се използва вещество, подобно на камък, което с течение на времето не деградира. M-Disc издържат на последователно потапяне във вряща вода и течен азот без да се нарушава целостта на записаните данни.

Записът върху M-Disc се провежда еднократно, максималната поддържана скорост е 4х, а в перспектива е възможно увеличение до 8х. Обемът на диска е 4.7GB, информацията от него може да се чете от произволно DVD устройство. След префлашване на фърмуера много DVD-та ще могат и да записват. Все пак ще има и официални M-Disc устройства за първоначалната им поява през октомври , произведени от Hitachi-LG Data Storage.

Цената на единичен M-Disc с обем 4.7GB ще достига $3. Продуктите ще се предлагат в опаковки по 2-3 бройки. В бъдеще компанията планира да пусне и Blu-ray вариант на M-Disc.

Източници: computerworld.com; overclockers.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 10.08.11, 15:26, insecteater:
    Това звучи обещаващо и полезно :)

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.