download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

24 годишен студент започна война срещу Facebook

20.10.2011 14:15 (преди 12 години и 6 месеца) | dulo | показана 4471 пъти Статистики
24 годишният студент от юридическия факултет на виенския университет Макс Шремс (Max Schrems) вече няколко месеца води неравна борба с Facebook. Всичко започва с това, че Макс е отправил юридически грамотно съставен иск, в резултат на което от калифорнийския офис на Facebook му е изпратен CD диск с всички негови персонални данни, събирани в продължение на три години.

Оказва се, че всеки гражданин и потребител може да поиска от Facebook всичката събрана за него персонална информация, която трябва да бъде изпратена от Facebook до лицето в срок от 40 дни. Facebook има специална страница, съдържаща формата за заявка на тази информация. Ще получите CD с PDF файл, който е с големина от стотина мегабайта, съдържащ над хиляда печатни страници. Макс Шремс получил PDF файл, съдържащ над 1200 страници, като информацията в него се оказала разпределена на 57 категории (работа, приятели, образование, политически възгледи, хоби, фотографии и други). Според Макс, даже и всемогъщият КГБ няма подобни подробни досиета за своите граждани.
     Най-странното се оказало това, че в получения файл са били премахнати чат-съобщенията, имената на бившите приятели и други данни, като изтритото е било отбелязано чрез deleted:true.
     Facebook не е изпратил всичката налична информация. Отсъствали са и данните за посетените от лицето страници в Интернет, на които е присъствал бутонът Like. В отговор на поредното запитване, Макс получава писмо с доста странно съдържание:
   ...
     Г-н Шремс,
     Относно Вашето запитване от 11 юли 2011 година (самият иск).
 
     Към днешна дата ние Ви разкрихме всичката персонална информация, която имате право да получите съответно т. 4 от Закона за защита на информацията от 1988 и 2003 година (Законите).

     Моля, обърнете внимание, че някои категории данни не попадат във Вашия иск. Според секция 4 (параграф 9) на Закона са изключени персоналните данни, които е невъзможно да бъдат събрани или за тяхното събиране е необходимо да бъдат приложени непропорционално големи усилия. Ние не сме представили данните, които е невъзможно да бъдат извлечени от нашата платформа без прилагането на непропорционално големи усилия.
 
     Секция 4 (9) описва изключенията от подобни запитвания, ако отговорът може да повлияе неблагоприятно върху запазването на търговски тайни или интелектуална собственост. Ние не сме Ви предоставили информацията, която е интелектуална собственост на Facebook Ireland Ltd или засяга нейните лицензни права.

     Моля, убедете се, че сме удовлетворили вашия иск, т.к повече няма да обработваме подобни искания, докато не измине достатъчно време.
 
...

 
     За да изясни странното поведение на Facebook, Макс Щремс създава сайта Европа срещу Facebook, както и канал в Youtube.

     Студентът разгръща бурна дейност в Интернет. Например, в популярния форум Reddit поставя подробна инструкция за получаване на CD от Facebook, която става изключително популярна.
     Около Facebook започва да се забелязва значително движение. Все повече хора поръчват дискове, сдържащи персоналната им информация, а след това споделят опит на различните форуми. Започват да се появяват съобщения и в средствата за масова информация. Забавното в случая е, че това става възможно заради отварянето на Facebook Ireland Ltd през 2009 година в Дъблин, Ирландия може би заради по-малките данъци. Но по този начин компанията е с официална регистрация в Европа и трябва да се съобразява с европейските закони за защита на информацията, които значително по-строги от американските.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 21.10.11, 17:25, anonymous:
    ” Представям си какво е в картотеката на чичо...добре за какво им е тая подробна информация??Какво мислят да правят с нея??? „
    FBI и други организации плащат солени зелени за такава информация!!!
  • Петък, 21.10.11, 19:29, joniewalker:
    ” FBI и други организации плащат солени зелени за такава информация!!! „

    Да, то е ясно.

  • Петък, 21.10.11, 23:41, phrozencrew:
    FBI ги боли гъзягата за вашите данни. За друго иде реч. За истински маркетинг и крос-сърч (не знам как да го напиша по-точно) персонални данни. Добре, че сме бедна нация, та все още не се интересуват от нас достатъчно.
  • Вторник, 25.10.11, 21:19, anonymous:
    Хмм, не мисля...
    Има случай на серийни убийци, заловени от публикации в фейсЪ
  • Четвъртък, 27.10.11, 16:10, stanimir_78:
    ” FBI и други организации плащат солени зелени за такава информация!!! „

    Аз пък си мисля че нищо не плащат за този "маркетинг"

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.