download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Роботи за селското стопанство

18.11.2011 16:33 (преди 12 години и 5 месеца) | dulo | показана 3005 пъти Статистики
Селските жители, фермерите и собствениците на оранжерии непрекъснато извършват повтаряща се рутинна работа при обработка на земята, при засаждането на растения, при брането и много други. Почти всички действия са съвсем примитивни и повторими, тоест идеално могат да се автоматизират. Изглежда, че селскостопанските работници вече няма да натриват мазоли: няколко европейски и американски фирми започнаха производството на миниатюрни роботи, способни да изпълняват значителна част от селскостопанската работа.

Например, масачузетската Harvest Automation започна тестове на роботи снабдени с жироскопи, които могат много бързо да пренасят кофи или сандъчета с най-различен размер и да ги подреждат съвършено точно в редици на еднакво разстояние едно от друго.

     Това всъщност е и почти всичката работа в един разсадник за отглеждане на млади дръвчета за засаждане: в началото на сезона е необходимо да се докарат голямо количество саксии и сандъчета, които следва да се подредят, а в края на сезона да бъдат прибрани и натоварени за транспортиране и продажби.
     В момента пробните модели се тестват в 11 разсадника на САЩ, а продажбите ще започнат в края на тази година. В зависимост от модела, цената варира от $25 000 до $50 000 и за по-голямата част от американците това съвсем не е скъпо.
     Harvest Automation е съвсем прост за обслужване: необходимо е да бъде поставен с "лице" към саксиите и сандъците и да се натисне един бутон върху тъчскрийна, чрез който да се укаже обектът за работа, след което трябва да се въведе разстоянието, на което да бъдат пренесени саксиите или сандъчетата.
     По този начин, използвайки съвременни компютърни алгоритми, роботът може да се труди по 24 часа в денонощие и да замени около 10 души. Икономическите разчети показват, че роботът ще откупи вложената в него инвестиция за около година и половина, но сериозно ще икономиса от наемането на различни гастарбайтери и сезонни работници.
     Може би бъдещият фермер или селски жител ще се занимава само с интелектуална работа: избиране на подходящи култури за засяване или садене (разбира се, на базата на химическия анализ на почвата от мобилния робот-агроном и препоръките на компютърната му система), а останалото ще извършват подобни миниатюрни роботи.

     Подробности: Harvestai

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 20.11.11, 17:57, insecteater:
    Цитат
    ” ... роботът може да се труди по 24 часа в денонощие и да замени около 10 души. „
    Сещам се за творчеството на Айзък Азимов
    А дали ще направят по "универсални" роботи - да можеш например да го накараш да ти бере царевицата например и после гроздето.
    Или пък да плеви. То плевенето и с препарати може, ама всички знаем до какви последици води това.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.